Suçlulukta sosyal kontrolün kırılma noktaları üzerine Ankara ve Iğdır cezaevlerinde bir araştırma
Breaking points of social control in criminal behavior: A study on criminals in Ankara and Iğdır prisons
- Tez No: 160382
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ASLIHAN ÖĞÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kontrol, İnformel Kontrol, Formel Kontrol, Suç Kontrolü, Suç, Social Control, Informal Control, Formal Control, Crime Control, Crime
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Ill ÖZET BEKTAŞ, BALAMlR, Rahşan Suçlulukta Sosyal Kontrolün Kırılma Noktaları Üzerine Ankara Ve Iğdır Cezaevlerinde Bir Araştırma Doktora Tezi, Ankara, 2005. Günümüz dünyasında sosyal düzeni bozmaya yönelik ciddi tehditlerden birinin suç olması sebebiyle sosyal kontrol öncelikle suçlu davranışa yönelmiş kişilere uygulanmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'de suç olarak değerlendirilen sapma türü ile başa çıkmada informel ve formel kontrol kurumlarının ne derece etkili olduğunun anlaşılması ve Türkiye'de suçun önlenmesi, kontrol altına alınması için uygulanan sosyal kontrol mekanizmalarının işlevselliği çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda Türkiye'de suça ve suçluluğa müdahale temelinde uygulanan formel ve informel sosyal kontrol uygulamalarına ilişkin varolan stratejilerin neler olduğu, görüşülen kişilerin kendilerine uygulanan kontrole nasıl karşılık verdikleri, kendilerinin nasıl bir sosyal kontrol uyguladıklarını ortaya koymak ve Türkiye'de toplumun kendine özgü toplumsal kontrol mekanizmalarının suçlular üzerinde etkili olup olmadığına ilişkin bulgulara ulaşmak amaçlanmıştır. Amaçlanan hedefler kapsamında bulgulara ulaşmak için Ankara ve İğdır Cezaevlerinde tutuklu bulunan 51 görüşmeci ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda Türkiye'de informel kontrol kurumlarının işlevselliğini korumaya devam ettiği, formel kontrol kurumları tarafından uygulanan kontrolden daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BEKTAŞ, BALAMİR, Rahşan. Breaking Points Of Social Control In Criminal Behaviour: A Study On Criminals In Ankara And İğdır Prisons Ph.D. Dissertation, Ankara, 2005. Since crime is one of the serious threaths to social order, social control is mostly applied to individuals who commit criminal behaviour. In connection with this, this study deals with the effectiveness of informal and formel control institutions and the functionality of social control mechanisms in Turkey in coping with and bringing under control varieties of criminal behaviour. Within this context, the study examines informal and formal strategies of social control applied to criminals, how the criminals respond to such strategies and what kind of self-control they apply to themselves. The data for the study have been collected through conducting indepth interviews with a total number of 51 criminals who have been imprisioned for homicide, assault, theft and robbery and are still in prison in Ankara and İğdır. The results indicate that in Turkey informal control institutions are still more effective and functional than formal control institutions in coping with criminal behaviour.