Matematiksel düşünme becerilerine ilişkin bir araştırma
A Research on mathematical thinking skills
- Tez No: 160383
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KELECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: PISA 2003, OECD, Mathematical thinking skills, regression Vll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, 15 yaş grubu öğrencilere PİS A (Uluslar arası Öğrenci Değerlendirme Programı) kapsamında uygulanan matematiksel düşünme ile ilişkili bazı değişkenlerin matematiksel düşünme becerileri başarısını yordama gücüne bakılmıştır. Araştırmada öncelikle matematiksel düşünme becerileri ile ilişkili değişken puanlan belirlenmiştir. Bu değişkenler; öğrencilerin matematiğe ilişkin kaygılan, matematiğe karşı tutamlan, çalışma stratejileri ve ders dışı çalışmaya ayrılan süredir. Ayrıca matematiksel düşünme becerilerine ilişkin performansta farklılık yaratabilecek okul öncesi eğitime katılım durumu ve cinsiyet değişkenleri de araştırmada ele alınmıştır. Matematiksel düşünme becerilerine ilişkin Türk öğrencilerin basan durumları her bir beceri düzeyi için katılımcı diğer ülkelerle karşılaştırılmıştır. Okul türlerine göre basan arasındaki farklılık durumu ortaya koyulmuştur. Okul öncesi eğitime katılım durumu ve cinsiyete göre matematiksel düşünme becerilerine ilişkin basanımı farklılık gösterip göstermediği incelenmiş; diğer matematiksel basan ile ilişkili olduğu düşünülen değişkenlerin PISA matematik başarısını açıklama gücü araştırılmıştır. Yapılan t-testi analizinde okul öncesi eğitim alan öğrencilerin okul öncesi eğitim almayan öğrencilere göre daha başarılı olduğu görülmektedir. Ayrıca erkek öğrencilerin matematiksel düşünme becerilerinin kız öğrencilerden daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Adımsal regresyon analizinde, öğrencilerin matematiğe ilişkin kaygılanan matematiksel düşünmeye ilişkin başarıyı en çok yordayan değişken olduğu görülmektedir. Matematiğe ivilişkin kaygı tüm grup için matematik başarısının %15'ini; alt grup için %7'sini; üst grup içinse %3'ünü açıklamaktadır. Öğrencilerin kullandıkları çalışma stratejileri alt grup ve tüm grup için önemli iken üst basan grubu öğrencileri için istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Kurulan denklem ile matematik başarısının alt basan grubu ve tüm grup için dört, üst basan grubu içinse üç değişkenle açıklanabildiği görülmüştür Matematik başarısını yordayan en önemli değişkenlerden biri olan ders dışı ayrılan haftalık çalışma süresi ise denkleme girememiştir. Anahtar Sözcükler PISA 2003, OECD, Matematiksel düşünme becerileri, regresyon
Özet (Çeviri)
In this study, the main goal is to find out how some variables from PISA questionaire can predict the PISA achivement scores on mathematical thinking skills of 15th years old students. In the study, firstly scores of variables related to mathematical thinking skills were identified. These variables are students anxiety on mathematics, attitutes towards mathematics, learning strategies and time spend on study out of regular mathematical classes. Besides these, sex and attendance to pre-primary education variables that can make diffences in mathematical thinking skill performance were taken into account. Mathematical thinking skills of Turkish students were compared with the other participant countries for each skill levels. Differences in achievement between school types were also obtained. Whether mathematical thinking skills differs according to sex and attendance to pre-primary education was analised and how much PISA questionnaire data predicts mathematical thinking skills was investigated. In t-test analysis, it was seen that students who attend pre-primary education are more successfull. Also it was seen that male students were more succesfull than girls. In the stepwise regression, it is found out that mathematical anxiety of students predicts mathematical thinking skills most. Mathematical anxiety explains 15% of all group, 7% of low level group and 3% of upper level group students mathematical achievement. Learning strategies that student choose is statistically important for lower level group and all group but not meaningfull for upper level group students. In the regression equation, for low level group and all group four variable; for upper level group three variable that found statistically significant were included. VIOne of the important variable, time spend on study out of regular mathematic classes, can not be included in the regression equation.