Ahmet Hamdi Şirvani'nin 'Makaletü'l-Urefa fi-Mesaili'l-hükema' adlı eserinin sadeleştirilmesi ve değerlendirilmesi
The simplification and the evaluation of opus called 'Makaletü'l Urefa fi Mesaili'l hükema' of Ahmet Hamdi Şirvani
  1. Tez No: 160490
  2. Yazar: MAHMUT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Şirvani, Makaletü'l-Urefa, Rabbü'n-Nev, Ruh, Şirvani, Makaletü'l-Urefa, Rabbü'n-Nev, Soul
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Ahmet Hamdi Şirvani'nin“Makaletü'l-Urefa Fi Mesaili' I-Hükema”Adlı Eserinin Sadeleştirilmesi ve Değerlendirilmesi Mahmut ÖZCAN T.C. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı İslam Felsefesi Bilim Dalı 2005; Sayfa: IV+86 Ahmet Hamdi Şirvani, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde; II. Abdülhamid zamanında yaşamıştır. Şirvani, çok yönlü bir ilim ve devlet adamı olarak birçok önemli görevde bulunmuştur. Ayrıca Mantık'tan Coğrafya'ya, Astronomi'den Felsefe'ye, Fıkıh'tan Edebiyat'a birçok ilim dalıyla ilgili eser kaleme almıştır. Felsefe ile ilgili yazmış olduğu“Makaletü'l-Urefa Fi Mesaili'l-Hükema”Onun önemli eserlerinden bir tanesidir. Çalışmamızı, bu eserdeki bilgileri göz önünde bulundurarak oluşturmaya çalıştık. Ayrıca İslam dünyasında yetişmiş olan Farabi, îbn Sina, Gazzali, İbn Arabi, Sühreverdi gibi düşünürlerin görüşlerinden de istifade ettik.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Masters Thesis The Simplification and the Evaluation of Opus Called“Makaletii'l Urefa Fi Mesaili'l Hiikema”of Ahmet Hamdi Şirvani Mahmut ÖZCAN T.C. University Of Firat Graduote School of Social Sciences Department of Philosophy and Religion Discipline of Islam Philosophy 2005, Page: IV+86 Ahmet Hamdi Şirvani lived at 2“ Abdiilhamid term that was end term of Ottoman. Şirvani done many important as multiway scientist and statesman. Besides, he wrote out opuses related to many science branches as Logic, Geography, Astronomy, Philosophy, Fiqh, and Literature. ”Makaletû'l Urefa Fi Miseili'l Hiikema" related to fiqh was one of his important opuses. In our study, we considered knowledge at this opus. Moreover, we also benefited from opinions of important thinkers as Farabi, îbn Sina, Gazali, İbn Arabi, Sühreverdi educated at Islam world.