Türkiye'deki il ve ilçe merkezlerinin fonksiyonel özellikleri
The functional properties of cities and districts in Turkey
- Tez No: 160489
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HARUN TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyon, Türkiye, Şehir, Tarım, Sanayi, Hizmet, Nüfus, Function, Turkey, City, Agriculture, Industry, Service, People
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
III ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'deki ti ve İlçe Merkezlerinin Fonksiyonel özellikleri Seval ÎŞSEVER Fırat Üniversitesi Coğrafya Anabilim Dalı Elazığ 2005, s.VIII+140 Yerleşmeler hem coğrafyacılar, hem de yerleşme konusu ile ilgilenen diğer araştırıcılar tarafından çok değişik şekillerde bir sınıflandırılmaya tabi tutulmuştur. Şehirler, çevresindeki sahalara çeşitli hizmetler sunan ve onlardan ihtiyaç duyduğu ürünleri alan bir yerleşme üniteleridir. Bir yerleşmenin şehir olup olmadığına karar verebilmek ve şehri kırdan ayırdetmek için bazı unsurların o yerleşmede bulunup bulunmadığına bakmak gerekir. Bu unsurların fazlalığına ve etkisine göre yerleşmelerde çeşitli fonksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum yerleşmelere farklı kimlikler kazandırmaktadır. Şehirlerin sınıflandırılmasında bazı istatistiği veriler kullanılmaktadır. Belirli bazı sayılara göre, dünyadaki bütün şehirleri kapsayacak bir tasnife gitmek asla mümkün değildir. Zira ülkelerin şehir özellikleri, iktisadi ve sosyal yapılan birbirinden çok farklıdır. Bu çalışmada Türkiye'nin tüm il ve ilçe merkezlerinin faal nüfuslarından hareketle bu yerleşmelere ait fonksiyonel sınıflandırılmanın yapılması denenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY l -İr Masters Thesis V4v vyf^**- The Functional Properties of Cities And Districts in Turkey ^ *"** ^ Seval İŞSEVER University of Fırat The Institute of Social Secience And Postgraduate Study Geography Elazığ 2005, Page VIII+140 In settlement the geographers more over settlement's topic by the other connected with searching a lot of different a classify caught. Cities, araund areas kind service to supply and it's need to product a in settlement's units. For deciding to a settlement of a city or not and for deciding to distinguish a city from country, must known some elements, there are in these settlement or not. For these elements excess and effects in these settlements some functions are exposed. These conditions are acquired different identity to the settlements. According to specific some number all of the cities in the world containsa classification never go. Because countries's cities's specially, economic and social building each different. In this study, we tried functional classify of these settlements of actve population of all cities an districts of Turkey.