18. yüzyıl şairlerinden Beliğ Mehmed Emîn Dîvânı (inceleme-tenkitli metin-tahlil)
Beliğ Mehmed Emîn's Dîvân (researc, critical text, analysis)
- Tez No: 160633
- Danışmanlar: PROF.DR. SABAHATTİN KÜÇÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Beliğ Mehmet Emin, Divan, Tenkitli metin, Tahlil, 18. st. Century, Beliğ Mehmet Emin, Divan, Critical Text, Analysis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 919
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BELİĞ MEHMED EMİN DİVANI, (İnceleme-Tenkitli Metin-Tahlil) H. GAMZE DEMİREL T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2005, Sayfa 887+XIII Divanın tenkitli metin çalışması, tespit edilen _8 nüshadan, 6 yazma nüshanın ve bunların dışında 1 matbu nüshanın temîn edilmesi neticesinde yapılmış; meydana gelen metinden hareketle tahlil çalışması ortaya konulmuş ve 18. yüzyıl Divan şairlerinden olan Beliğ Mehmet Emin' in hayatı, edebî kişiliği ve eserlerinin tanıtılması ile son bulmuştur. Beliğ Mehmet Emin'in şiirlerinde hayal inceliğinin, lirizmin, reel tasvirlerin yanında yer yer mahallileşmenin, Sebk-i Hindî'nin ve Hikemi tarzın da etkilerinin var olduğu tespit edilmiştir. Özellikle gazellerinde son derece önemli olan toplumsal gerçeklere parmak basmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHD. THESIS BELÎ? MEHMED EMÎN' S DÎVÂN (Research, Critical Text, Analysis) H. Gamze DEMİREL T.C. FIRAT UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE 2005, Sayfa 887+XIII The critical text study of the divan has been carried out by providing 6 hand-writing and 1 typed manuscripts of the determined 8 copies. The analysis has been done based on the formed text and resulted by introducing-Beliğ Mehmet Emin's lif e^one of the 18. * century JDivan poets his literary personality and works. In Beliğ Mehmet Emin' s poems, it has been discoverede that the effects of partly being localized in the style of Sebk-i Hindi and Hikemî together with the poef s dream beauty, lyririsim and real descriptions existed. Particularly in his gazelles, he points at extremely important social realities.