Kültürel miras bilinci oluşturulmasında arkeoloji müzeleri için yöntem geliştirilmesi
Improving methods for archaelogical museums on building cultural heritage awareness
  1. Tez No: 160678
  2. Yazar: MİNE KİRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. TOMUR ATAGÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: arkeoloji müzesi, kültürel miras, kültürel miras bilinci, müze eğitimi vı, archaeological museum, cultural heritage, cultural heritage awareness, museum education vu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu tezin amacı, günden güne tahrip edilen ve yok olan kültürel mirası anlamlandırarak bizden sonraki kuşaklara aktarma bilinci oluşturmak üzere arkeoloji müzeleri için uygulanabilir yöntemler önermektir. Araştırmalar sırasında yöntem olarak kütüphane ve internet ortamındaki Türkçe ve yabancı kitaplar, süreli yayınlar ve tezlerin taranmasından elde edilen veriler ile dünyada ve ülkemizde bu konuda gerçekleştirilen uygulamalar değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bu tez Giriş; Dünyada ve Türkiye'de Kültürel Miras Bilinci; Kültürel Miras Bilinci Oluşturulmasında Arkeoloji Müzelerinin Rolü ve Uygulama Örnekleri; İstanbul Arkeoloji Müzesi Çağlar Boyu İstanbul Sergi Salonu'nun ele alındığı Örnekleme ve Sonuç olmak üzere toplam beş bölümden oluşmaktadır. Bu tez kapsamında yapılan araştırmalarla, sahip olunan kültürel mirası toplumun desteği ve katılımı olmadan korumanın mümkün olmadığı ve geçmişe duyulan ilginin doğru, anlaşılır ve yeterli düzeyde bilgi ile desteklenmesi durumunda 'bilinç'e dönüşebileceği gerçeğinin göz önünde bulundurulması, köklü değişikler yapmanın mümkün olamadığı müze ortamlarında kültürel miras bilincinin yerleştirilmesinde, konunun uzmanı olmayan kişiler ve çocukların ziyaretleri için hazırlanmış özel malzemelere gerek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the thesis is to advise application methods to archaeological museums which will carry on these informations to the new generations about the cultural heritage that is destructed and is about the disappear. Methods, having the target of shaping the responsibility to preserve the archaeological heritage making its content understandable and interesting. The data used in this research are evaluated from the mentioned sources like libraries, the books edited in different languages on the web, periodicals, thesis and the applications made on the subject in our country and foreign lands. This thesis, which is formed by the result of these researches, includes five parts; Introduction; Cultural Heritage Awareness in Turkey and in the World; The Role of Archaeological Museums on Building Cultural Heritage Awareness and Application Examples; Case Study on Istanbul Through the Ages Hall of Istanbul Archaeological Museums to Build Cultural Heritage Awareness; and Conclusion. This thesis, shows the reality that cultural heritage cannot be preserved without public support and participation and the interest for the past by supporting with the right, understandable, sufficient information can become into 'awareness'. As a result, in the museums where we have not enough possibility to make radical changes the visits of ordinary public and children have to be supported with specially prepared materials.