Çocuklar için bellek testinin 14-16 yaş arası çocuklarda cinsiyet farklılıkları ve zeka testleri ile ilişkisi
Sex differences in children's memory scale and the relationship between memory performance and intelligence among 14-16 year old adolescents
- Tez No: 160855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA TEKOK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bellek, zeka, ergenlik, cinsiyet farklılıkları, sözel bellek
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çocuklar için Bellek Testinin 14-16 Yaş arası Çocuklarda Cinsiyet Farklılıkları ve Zeka Testleriyle İlişkisi ÖZET Işıl Kuyucukla Yüksek Lisans Tezi Bu çalışmanın iki ana amacı vardır. Birincisi, bellek performansında cinsiyet etkisinin incelenmesidir, ikincisi amaç ise ergenlerde bellek performansı ile zeka düzeyleri arasındaki ilişki örüntülerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla yapılan çalışmanın örneklem grubunu, Bursa'daki farklı okullardan, yaşlan 14 ile 16 arasında değişen 42'si kız, 48'i erkek toplam 90 ergen oluşturmaktadır. Deneklerin belleklerini değerlendirebilmek amacıyla Çocuklar için Bellek Ölçeği (ÇBÖ), zeka düzeylerini değerlendirebilmek amacıyla da Wechsler Çocuklar için Zeka Testi geliştirilmiş formu (WISC-R) uygulanmıştır. Sonuçlar, hipotezlerle uyumlu olarak kızların kelime çiftleri, kelime listeleri ve aile resimleri alt testlerinde erkeklerle karşılaştırıldığında daha yüksek performans elde ettiklerini göstermektedir. Görsel-mekansal bellek görevlerinde ise anlamlı cinsiyet farkına rastlanmamıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde bellek performansı ile zeka düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bellek performansı ile zeka düzeylerindeki ilişkiye bakıldığında sonuçlar, birçok bellek alam ile WISC-R'ın hemen hemen tüm bölümleri arasında yüksek değerde korelasyon olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Sex Differences in Children's Memory Scale and the Relationship between Memory Performance and Intelligence among 14-16 Year Old Adolescents ABSTRACT Işıl Kuyucuktu MA Thesis There were two main goals of the present study (1) the possible sex differences in the memory performance; (2) the relationship between memory perfomance and intelligence level in adolescents. The sample consisted of a total of 90 adolescents, 42 females and 48 males ages between 14 to 16 years. The subjects were selected from five different high schools located in the city of Bursa. Children's Memory Scale (CMS) and Weschler Intelligence Scale for Children Revised version (WISC-R) were used to asses memory and intelligence respectively. Results revealed that the females outperformed in some of the verbal memory tasks (e.g.; word pairs and words lists) compared to males as hypothesized. However there were no significant sex differences in visual-spatial test performances. In addition the correlational analyses pointed out the significant and powerful positive relationships between memory performance and the intelligence level. The results were discussed in the light of theoretical perspectives and empirical evidence. The future prospect of these type of reserach was also evaluated. KevwordsrMemory, intelligence, adolescence, sex differences, verbal memory vi