Sosyo-ekonomik düzey bağlamında 9-11 yaş grubu çocukların bellek ve yönetici işlevlerinin karşılaştırılması
Memory and executive functions in 9-11 year old children from low and high socio economic status
- Tez No: 160861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA TEKOK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Memory, executive functions, socio-economic status, socio-cultural development. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sosyo-Ekonomik Düzey Bağlamında 9-11 Yaş Grubu Çocukların Bellek ve Yönetici İşlevlerinin Karşılaştırılması ÖZET Seda (KOKSALDI) OZGUL Yüksek Lisans Tezi Araştırmada 9-11 yaş grubu çocukların sosyoekonomik düzeyleri bağlanımda bellek ve yönetici işlevleri karşılaştırılmıştır. Örneklem grubu üst sosyo-ekonomik düzeye ve alt sosyo-ekonomik düzeye mensup 9-11 yaş çocuklarından seçilmiştir (n=60). Üst sosyo-ekonomik düzeye mensup çocukların aileleri yüksek gelir ve vasıflı iş sahibiyken, alt sosyo-ekonomik düzeye mensup çocukların aileleri düşük gelirli ve vasıfsız iş sahibi kişilerdir. Çocukların bellek işlevlerini ölçmek için Çocuklar İçin Bellek Ölçeği (ÇBÖ), yönetici işlevleri ölçmek içinse Çocuklar İçin Kategori Testi (ÇKT) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin sosyo ekonomik düzeylerim belirlemek için Sosyo-Demografik Bilgi Formu oluşturulup kullanılmıştır. Elde edilen bulgular; ÇBÖ'nün tüm alt testleri ve görsel bellek, sözel bellek, dikkat/konsantrasyon ve öğrenme alanlarında yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki çocukların, düşük sosyo-ekonomik düzeydeki çocuklardan daha iyi bir performansa sahip olduklarını göstermektedir. ÇKT'nin bulgularında ise; sosyo ekonomik düzeyin bir alt testte, yaş ve sosyo-ekonomik düzeyin ortak etkisinin de bir alt testte etki gösterdiği gözlenmektedir. Elde edilen bulgular, sosyal çevre ve kültürün çocukların bellek performanslarını, üst düzey bilişsel fonksiyonlarını ve entelektüel gelişimlerini etkilediği görüşünü desteklemektedir. Bu çalışmanın araştırmacılara yeni fikirler sunacağı ve bu alandaki çalışmaları geliştireceği umulmaktadır. Anahtar Sözcükler : Bellek, yönetici işlevler, sosyo-ekonomik düzey, sosyo kültürel gelişim. m
Özet (Çeviri)
Memory and Executive Functions in 9-11 Year Old Children from Low and High Socio Economic Status ABSTRACT Seda (KOKSALDI) ÖZGÜL MA Thesis In this study memory and executive functions were investigated in 9-11 year old children from low and high socio-economic status. Thirty children were selected from high socio-economic status and 30 children from low socio-economic status. Children's Memory Scale (CMS) was used to assess memory functions. Also the Children's Category Test (CCT) was administered to measure executive functions. The results indicated that; in all of the subareas of the CMS and general areas of visual memory, verbal memory, attention/concentration and learning, the children from high socio economic status have better memory performances compared to the low SES children. The findings of CCT revealed that the socio-economic status had significant effects in only one subtest (subtest III). The significant SES X age interaction was also observed in subtest V. The results supported the proposed hypotheses in general. Also the findings of this study were consistent with the other results in the literature indicating the effects of SES and culture on children's memory performances as well as on high level cognitive functions.