Dikey pazarlama sistemlerinden biri olan franchising sisteminin pazar başarısındaki rolü ve franchise alan girişimcilerin iş memnuniyetini belirleyen etkenlerin analizi
The role of franchising systems on the market success as a vertical marketing systems and the analysis of the factors that effect franchises' job satisfaction
  1. Tez No: 160876
  2. Yazar: SİMA NART
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCER TOKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey Pazarlama Sistemleri, Franchising Sistemi, Franchise-alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti, Vertical Marketing Systems, Franchising System, Franchisees' Job Satisfaction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET Ekonomik ve sosyal hayatın gelişmesi, ürün ve hizmetlere yönelik talebin artışı, büyük ölçekli işletmelerin kurulması ve bunlara bağlı olarak işletmelerde artan maliyetler pazarlamada dağıtım maliyetlerini arttırmıştır. Ayrıca, çeşitli markalarla pazara sunulan ürün ve hizmetlerin birbirine benzeşmesi sonucu rekabetin, dağıtım kanalındaki güce ve kanal hakimiyetine yönelmesi dağıtımın önemini arttırmaktadır. Bu gelişmeler ışığında yeniden organize olan dağıtım kanalları karşımıza modern dağıtım kanalları veya bütünleşmiş dağıtım kanalları olarak çıkmaktadır. Bütünleşmiş dağıtım kanalları, geleneksel dağıtım kanallarının tersine kanal üyelerinin daha iyi rekabet edebilmek, ekonomik etkinliklerini arttırmak, aracı problemlerini çözmek gibi ortak amaçlar çerçevesinde bir araya gelip ortak yaptıkları faaliyetlerden oluşur. Bütünleşmiş dağıtım kanallarının günümüz ekonomilerinde en belirgin biçimde görülen türü Dikey Pazarlama Sistemleri'dir. Bir kanal üyesi üretim ve dağıtım süreci içerisinde faaliyet alanına giren konularda, bu faaliyetten önce ve/veya sonra gelen faaliyetleri yerine getirmeye başlarsa bu yapıya Dikey Pazarlama Sistemleri adı verilir. Bu sistemler, dağıtım kanalı üyelerinin davranışlarını kontrol altına almak ve kanal üyelerinin her birinin kendi çıkarlarım kollamalarından doğan kanal çatışmalarını ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulmuşlardır. Kitlesel üretimin sonucu ortaya çıkan dağıtımda aracı problemini bayiler, acenteler ve distribütörler yardımıyla çözen işletmeler günümüzde kendilerine yeni fırsatlar sunan Sözleşmeli Dikey Pazarlama Sistemlerinin öğelerinden biri olan Franchising sistemini daha yaygın bir şekilde uygulamaktadırlar. Böylece pazarda güçlü bir markası olan ve büyümek isteyen işletmeler ile başarıyı şansa bırakmadan kendi iş yerlerini kurmak isteyen girişimciler en elverişli iş yapma koşullarında bir araya gelmektedirler. Bu çalışmada Dikey Pazarlama Sistemleri'nin yapısı ve özellikleri incelendikten sonra, bu sisteme en iyi örnek teşkil eden gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde yaygın bir şekilde olmak üzere Türkiye, Çin, Hindistan gibi yükselen ekonomilerde uygulanan franchise türü organizasyonların yapısı, türleri, yönetilmesi ve sistemdeki ilişkiler incelenmiştir. Daha sonra çalışmanın araştırma sorulan çerçevesinde Türkiye'de sistemin uygulandığı sektörler arasında franchise-alan girişimcilerin algılamaları açısından farklılıklar olup olmadığı ve franchise-alan girişimcilerin iş memnuniyetlerini belirleyen etkenlerin neler olduğu analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Improvements in economic and social life have paved the way to large scale companies. This enabled proliferation in goods and services but at the same time increased the cost of delivery. In a swift competition, companies need to find creative ways to distribute their goods more efficiently and effectively. Contemporaray Distribution Channels try to find the most optimum methods whereby companies meet their customers expectations with minimum costs. In contarst to traditional distribution channels where relationships are based on competition and conflicts, contemporaray distribution networks are based on a win-win situation. Vertical and Horizontal distribution systems are established in order to maximize the benefits of each channel member. Franchising has become a very popular vertical marketing system since 1960's. Producers agencies and distributors have started to act together for the advantage of all members. Franchising has become the most fruitful way of entering a new market especially in emerging countires. In this study, Vertical Marketing Systems are analyzed in depth. Among these sytems, Franchising is given a particular importance since it is implemented in newly emerging economies like Turkey, China, India etc. The structure of franchising, types, management styles, organisation and their relationships in the systems are analyzed. The main purpose of this study is to find out how the franchisees percieve this system and to analyze the factors on franchisees' job satisfaction inTurkey.