Mevlana ve Sartre düşüncesinde 'yokluk duygusu'
The sense of non-existence thought of Mevlana and Sartre
  1. Tez No: 161159
  2. Yazar: AZİZ ACAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAİT BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yokluk duygusu, Varoluş, Model İnsan, Tanrı, Vahdet-i Vücut, Psikoloji, Ahlak
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Mevlana ve Sartre Düşüncesinde Yokluk Duygusu Tezin Yazarı: Aziz ACARDanışman: Yrd. Doç. Dr. Sait BAŞER Kabul Tarihi: 31.05.2005Sayfa Sayısı: VI (önkısım) + 86(tez)+ 30 (ekler) Anabilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı: Felsefe Tarihi: Yokluk duygusu, Mevlana ve Sartre için kişinin kendisini inşa sürecinde psikolojik ve ahlaki yansımaları ile inşa sürecinin önemli bir parçasını teşkil eder. Bu çalışmanın araştırmanın temel problemi, Türk kültür geleneğinin ve bilgi birikiminin çok önemli bir parçası olan Mevlana'nın görüşlerini yokluk duygusunu merkeze alarak incelemek ve karşılaştırma imkânı bulabilmek için Fransız kültür ve bilgi birikiminin temsilcisi Sartre'm aynı çıkış noktasından hareketle fikirlerini ortaya koymak ve bu çerçevede Türk kültürü ile Batı kültürü arasındaki insan, bilgi ve hayatın anlamına dair ilk bakışta ortaya çıkan farklılık ve benzerlikleri ortaya koymaktır. Bu bağlamda çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür: a) Yokluk duygusundan ve onun ahlaki ve psikolojik yansımalarından Mevlana ve Sartre söz konusu olduğunda söz etmek mümkün müdür? b) Yokluk duygusu ahlaki ve psikolojik açıdan ele alındığında insanın kendini inşa sürecinde etkili midir? c ) Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası ve ilham kaynağı olan Mevlana tarafından yüz yıllar öncesinde ileri sürülmüş görüşler günümüzde de etkinliğini sürdürebilir ve bugünün kavramları ile yorumlanıp güncellenerek insanlar için daha işlevsel hale getirilebilir mi? Bu sorulara cevap aranırken literatür taraması yöntemi tercih edilmiştir. Bunun nedeni tercih edilen yöntemin sunduğu imkânların genişliğidir. Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda yokluk duygusu ve onun ahlaki ve psikolojik yansımalarının Mevlana ve Sartre düşüncesi üzerinde şekillendirici bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bunun yanında, yokluk duygusunun ahlaki ve psikolojik olarak ele alındığında insanın hem kendine dönük hem de topluma dönük inşa, kendini kurma faaliyetinde çok önemli bir rol oynadığı fikri açığa çıkmıştır. Yapılan çalışma ile Mevlana ve düşüncelerinin günümüz anlayışı ile yorumlandığında çok büyük imkanlara sahip olduğu gösterilmiş ve bu nedenle uygulanabilir bir model öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Instute of Social SciencesAbstract of Master's Title of the Thesis: The Sense of Non-existence Thought of Mevlana and Sartre Author: Aziz ACAR Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Sait BASER Date: 3 1.May.2005 Nu. of pages: VI (pre text) + 86(main body)+ 30(appendices) Department: Philosophy Subfield: Historical Philosophy For Mevlana and Sartre, the sense of non-existence is a very important component of one person's developing herself(himself) by means of psycological and moral reflections. The main problem of this study is to examine the ideas of Mevlana who is one of the most important part of our traditional culture and accumulation of knowledge by taking the sense of non-existence to the center and in order to find an oppurtunity to compare, to bring up the ideas of Sartre from the same starting point, in this frame work to bring up the similarities and differences which occur in the view of human, knovledge and life between Turkish and Western cultures. In this context, it is possible to express the aims of this study like these; a) Is it possible to talk about the sense of non-existence and its moral and psychological reflections when it is about Mevlana and Sartre? b) Is the sense of non-existence effective in the process of human's construction of himself when it is taken from the moral and psychological sides? c) Can the effectiveness of the ideas claimed centruies ago by Mevlana who is an inseperable part of and an inspiration source for Turkish culture be continued today and can they be more functional for people by updating those interpretations with today's concepts? While looking for answers to these qestions, the method of literature examination preferred. The reason for this is the opportunities presented by the method. In the end of this study, it is understood that the sense of non-existence and its moral and psychological reflections have an influence of shaping on the ideas of Mevlana and Sartre. Besides, it is revealed that the sense of non-existence plays a very important role in the construction activities of a human against either himself ar society when it is examined as moral and his ideas have wide opportunities when it is interpreted with today's understanding and because of this, it claims a model. Ket Words: Sense of Non-Existence, Existence, Model Human, God,, The Unity of Existence, Psychology, Morals. VI