Abdullah Ferdi Efendi'nin hayatı eserleri ve divanı'nın tenkitli metni
Abdullah Ferdi Efendi's life, his works and critical edition of his divan
  1. Tez No: 161185
  2. Yazar: YILMAZ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN ALTUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, Şiir, Tenkit, Halidilik. iv, Literature of Diwan, Poetry, Criticisim, Khalidiyya
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
SAÜ. Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı : Abdullah Ferdî Efendi'nin Hayatı Eserleri ve Divânı 'nin Tenkitli Metni Tezin Yazarı : Yılmaz ŞENTÜRK Danışman: Yard. Doç. Nuran ALTUNER Kabul Tarihi: 13/06/2005 Sayfa Sayısı: VI (ön kısım)+334(Tez)+l 01 (Ekler) Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bu çalışma 18 yy.' nin ikinci yarısında doğup 1857 'de vefat eden Abdullah Ferdî Efendi'nin hayatım, eserlerini ve divânının tenkitli metnini kapsamaktadır. Yeniçeri Ocağının kaldırılması, Tanzimat'ın ilam gibi bir çok önemli ıslahatın yapıldığı dönemde yaşayan ve divan tarzı şiir söyleme geleneğini sürdüren bir şair olan Abdullah Ferdî sadece şiir yazmamış; konusu tasavvuf olan didaktik nesir risaleler de kaleme almış, Arapça'dan tercümeler yapmıştır. Bu çalışmamızda şairin hayatı, silsilesi, eserleri üzerinde açıklama ve tanıtımlar yaptıktan sonra iki nüshası bulunan divanının tenkitli metnini hazırladık. Silsilesini hazırlarken tüm silsile nüshalarım göz önünde tuttuk. Tenkitli metni hazırlarken nelere dikkat ettiğimizi de belirttik. Daha çok şairliğiyle bilinen Abdullah Ferdî'nin yaşam öyküsü hakkında birbirinden ihtilaflı nakiller yapan kaynaklar kapsamlı bir bilgi vermemektedir. Kaynaklar onun şairliğinden çok şeyhliği ve müftülüğü üzerinde durur. Bu sebeple Abdullah Ferdî' nin şairlik yönü gölgede kalmıştır. Çalışmamızda eserlerinden hareketle şairin edebi yönünü tanıtmaya çalıştık O dönemle ilgili yapılacak başka çalışmalarla şairin gölgede kalan taraflarının da aydınlığa kavuşacağını ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
SAÜ. Sosyal Bilimler EnstitüsüAbstract of Master's Title of the Thesis : Abdullah Ferdi Efendi 's Life, His Works and Critical Edition of His Divan Author : Yılmaz ŞENTÜRK Supervisor: Asist. Prof. Dr. Nuran ALTUNER Date : 13/06/2005 Nu. of pages: VI(pretext)+334(mainbody)+l 01 (Appendices) Department: Turkish Language and Literature Subfield: Old Turkish Literature This study consists of the biography of Abdullah Ferdî Efendi, who was born in 18th century and died in 1857, his works and the critique of his diwan. As a poet who lived in the period of the major reformations such as the Abolition of Janissaries and the announcement of Tanzimat Decree, and the one who maintained the tradition of divan style poetry, Abdullah Ferdi wrote not only poems but also some prose in didactic style whose main topic is mysticism, and some translation works from Arabic. In this work, first of all, we prepared the biography and ancestry of the poet, descriptions and explanations about his works. In ancestry study, we took into account all copies of his ancestry. Afterwards, we focused on his diwan which has two copies with a critical inquiry. While making the critique of his diwan, we specified all the points that we consider crucial for such works. Unfortunately, all the resources are deprived of the detailed information about Abdullah Ferdî's life story who is mostly known as a poet. Furthermore, these resources have much contradictory information about his life. They focus on his sheikhdom and being a mufti, rather than his profile as a poet. That is why, Abdullah Ferdî's poetry and poetical aspect seem mostly uncovered. In this study, we tried to describe his profile as a poet by means of his works. We hope that other studies related to the era will shed a light on the undiscovered sides of the poet.