Ferdi Abdullah Efendi ve Divanı
Divan of Ferdi Abdullah
- Tez No: 228805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ferdi Abdullah Efendi, Divan, Kasaba, tenkitli metin, Ferdi Abdullah Efendi, Divan, Kasaba, edition critique technic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışma ile Ferdi Abdullah Efendi Divanı'nın Süleymaniye ve İzmir nüshalarını karşılaştırmak suretiyle edisyon kritikli metninin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çerçevede Ferdi'nin hayatı ve edebi kişiliği ortaya konulmuştur.Abdullah Ferdi Efendi 19. yüzyılda yaşamış bir şairdir. Manisa'ya bağlı Kasaba/Turgutlu'da doğmuştur. Doğum tarihi bilinmemektedir. İlim tahsilini İstanbul'da tamamladıktan sonra Kasaba müftülüğüne tayin edilmiştir. Bu görevinin ardından tekrar İstanbul'a dönmüş, orda h. 1275/m. 1857'de vefat etmiştir.Tez çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şairin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde divandaki şiirler şekil ve muhteva yönünden incelenmiş ve metin teşkilinde kullanılan nüshalar karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise iki nüsha karşılaştırılmak suretiyle tenkitli metin hazırlanmıştır. Ayrıca üçüncü bölümün sonunda sözlük ve çalışmamızdan çıkardığımız sonuç yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aimed at reconstructing the Divan of Ferdi Abdullah Efendi by comparing the copy of Süleymaniye Library with the copy of İzmir library with an edition critque technic. By doing this, the life and literary characteristic of Ferdi Efendi has been set fort.Abdullah Ferdi Efendi is a poet living in 19th century. He was born in Kasaba/Turgutlu of Manisa. His date of birth is not known by researchers. After earning his education in İstanbul, he was appointed to Kasaba as a head imam of the town. After serving for a while as a müfti in Kasaba, he returned to İstanbul and died there in 1857.Our thesis consits of three chapters. In the first chapter, an information about the life, literary particularity and works of the poet has been given. In the second chapter, poems taking place in Divan have been examined from the perspective of their structure and contents, and the copies of the divan have been compared. In the final chapter, the text with an edition critique technic has been reconstructed. In this final chapter, a result has been put forward and a glossary has been presented.