Sakarya'da yaşayan Bulgaristan Türklerinde geçiş dönemleri (doğum-evlenme-ölüm)
The Bulgarian Turks living in Sakarya 'birth-marriuge-death'
  1. Tez No: 161205
  2. Yazar: NERİMAN PALAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Sakarya, Bulgaristan Türkleri, Doğum, Evlenme, Ölüm vııı, The Bulgarian Turks Living In Sakarya“Birth - Marriage - Death”IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
ÖZET SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“Sakarya'da Yaşayan Bulgaristan Türklerinde Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm)”Tezin Yazan: Neriman PALAMAN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Türker EROĞLU Kabul Tarihi: 3 1 Mayıs 2005 Sayfa Sayısı: x (ön kısım) + 297 (tez) + 37 (ekler) Anabilimdalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilimdalı: Halk Bilimi Bu çalışma, Balkanlardan göç ederek yerleştikleri Sakarya İli'nin Söğütlü, Ferizli ilçeleri, Serdivan, Beşköprü Beldelerinde ve Soğucak, Seyifler köylerinde insanın yaşantısında doğum, evlenme ve ölüm gibi üç önemli aşamayı içine alan geçiş dönemi adet ve inanmalarını varyantlarıyla ele alınarak Sakarya'da yaşayan ve“Bulgaristan Türkleri”adı verilen göçmen halkın kültürünü geçiş dönemleri doğrultusunda araştırılmıştır. Araştırmanın giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, araştırma alanının tarihi, coğrafi, bitki örtüsü, nüfusu yönüyle tanıtılmış; ikinci bölümde dünyada göç olgusu ele alınıp Türkiye'de göç ve Bulgaristan Türklerinin göç tarihi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, doğum, evlenme ve ölümle ilgili olarak düzenlenen anket, gözlem, röportajlardan elde edilen, sahadaki uygulaması sonucunda elde edilen malzeme sunulmuş ve bunların değerlendirmesi yapılmıştır. Bu bölüm ana başlıkta ele alınarak bölümün ilk alt başlığı olan“doğum”da doğumla ilgili âdet ve inanmalar, doğum öncesinden başlayarak, doğum sonrasına, ikinci alt başlığı olan“evlenme”de evlilik tanımından, düğün ve düğün sonrasına, üçüncü alt başlıkta geçiş dönemlerinin sonu olan“ölüm”ölüm anından ölüyü defnetmeyle ilgili âdet ve inanmalar ele alınmıştır. Bu bölümün sonunda ayrıca dini, mevsimsel bayram ve özel günleri, inançları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma süresince geçiş dönemlerindeki uygulanan gelenek ve inanmalara göç öncesi Bulgaristan'da uyguladıkları pratikler, gelenekler anı olarak derlenmiştir. Bu çalışma süresince“Bulgaristan Türkleri”ifadesi yerine yer yer“Göçmen”ve“Muhacir”diye gösterilmiştir. Çalışmalar sırasında kullanılan kaynaklar sözlü ve yazılı olmak üzere iki ayrı başlık altında verilmiştir. Araştırma sahasında çekilen fotoğraflar, bölgede kullanılan bazı ifadelerin anlamlarının gösterildiği bir sözlük, bölgeyle ilgili bir harita, çalışmalar sırasında doğum, evlenme, ölüm olgularıyla ilgili kullanılan sorular ekler bölümünde yer almıştır. Sonuç bölümünde; genel bir değerlendirme yapılarak, her ne kadar iki ayrı coğrafyada farklılık olmasına rağmen Anadolu Kültürü ile Bulgaristan Türk Kültürü arasında önemli benzerlikler olduğu sonucuna varılmıştır. Farklılıklardan çok aralarındaki benzerliklerin vurgulanması ve çalışılması gerektiğinin önemli olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's/PhD Thesis Title of the Thesis: The Bulgarian Turks Living In Sakarya“Birth - Marriage - Death”Author: Neriman PALAMAN Supervisor: Assistant Prof. Dr. Türker EROGLU Date of acep.: 3 1 May 2005 Nu. Of pages: x (pre text) + 297 (main body) + 37 (app.) Department: Turkish Language and Literature Subfield: Folk Science (Folklore) This study was essentially searched in the direction of the migrants named“Bulgarian Turks”and living in Sakarya who migrated from the Balkans to Sakarya' s various towns or villages such as Söğütlü,Ferizli,Serdivan;Beşköprü,Soğucak and Seyifler and their transition period of culture including the three important phase such as birth, marriage and death. At the intro the information about the subject,aim,extent and the method was given.At first part, the history,geography,plant cover and the population of the research area were introduced; at the second part the migration fact was handled and the history of the migration in Turkey and the migration history of Bulgarian Turks were studied.At the third part,the materials received from all the inquiries,observations and the interviews were presented and evaluated.This part was handled under the main headline and at first subfield“birth”the beliefs and traditions about birth,beginning from the period before the birth and after the birth ; at second subfield“marriage”starting from the definition, the period before and after the marriage, and at the third subfield the“death”which is the and of the transition period including the applications over the dead people and the traditions were introduced.In addition, at the end of this part details were given about the special religious and seasonal days and the belief on these. During the study, the traditions and belief applicated in transition period and the applications before the migration were collected such a memory. During this study, in some places the word“migrate”was used instead of“Bulgarian Turks”. The resources used during the study were given under two headlines.The photograps taken at the research area, a dictionary which includes the meanings of some expressions, a map about the area and the questions about the birth, marriage and death during the study, were placed at the appendix. At the conclusion, a result was mentioned about the important similarity between the Anatolian Culture and the Bulgarian Turks' Culture although there are differences between two geographies. And it was expressed that the importance of the similarities more than the differences must be mentioned and studied.