Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin siyasal değer ve tutumları
Political values and attitudes of Sakarya University students
- Tez No: 161229
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Değer, Siyasal Kültür, Siyasal Sistem, Siyasal Katılma, Siyasal Toplumsallaşma vıı, Political value, Political Culture, Political system, political participation, political socialization vm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Sakarya Üniversitesi Öğrencilerinin Siyasal Değer ve Tutumları Tezin Yazarı: Yakup KQSEOGLU Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mahmut KARAMAN Teslim Tarihi: 04 Temmuz 05Sayfa Sayısı: viii (On Kısım)+154 (Tez)+4 (Ekler) Anabilim Pah: Kamu YönetimiBilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Siyasal kültür kavramı, bir topludaki yöneten ve yönetilen ilişkilerinin neşet ettiği kurum olan siyaset kurumuna ilişkin kültürel çerçeveyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Değerler ise bir kültürün üzerinde inşa edildiği, toplumca kabul gören ve kişilerin, örüntülerin, hedeflerin ve diğer sosyo-kültürel nesnelerin önemliliği hususunda belirlenen/ortaya çıkarılan değerlendirme ölçütleri o hazırlık aşaması olarak nite Bireylerin değer ve tutum davranışlar hakkında, mutlak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra değerler, davranışın nitelendirilebilecek olan tutumların da arka planını oluşturmaktadır, lan tespit edilerek, ilerleyen dönemlerde ortaya koyabilecekleri lak olmasa da bir takım tahminlerde bulunulabilmektedir. Bu çalışma ile geleceğin yönetici adayı olarak nitelendirilebilecek olan, üniversite öğrencilerinin, siyasal sisteme yönelik olarak sahip oldukları değer ve tutumlar tespit edilerek, Türk siyasal hayatının hâli ve geleceği hakkında birtakım tahminlerde bulunulmaya çalışılmıştır. Değer ve durumların tespiti için kullanılan anket yöntemi ile Sakarya Üniversitesinde 1110 öğrencinin değer ve tutumlarını belirlenmeye çalışılmıştır. Anket evreninin %5'ine tekabül eden bu rakamla, mutlak olmasa da, Sakarya Üniversitesi öğrencileri hakkında bir genellemeye gidebileceği varsayımından hareketle, çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır; 1. Sakarya Üniversite öğrencilerinin yarıya yakın bir kısmı siyasal yabancılaşma içerisindedir. Oy kullanma biçimindeki siyasal katılma davranışı benimsenmekle birlikte herhangi bir beklenti içermeyen bu davranış şekli bir katılım olarak değerlendirilebilir. 2. Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin siyasal toplumsallaşmalarında en büyük etkiye sahip olan etmen kitle iletişim araçlarıdır. Buna karşın ailenin etkisi çok azken okulun etkisi sıfıra yakın çıkmıştır. Bu durum Türk eğitim sisteminin siyasal sisteme ilişkin bilgilerin aktarılması işlevini yerine getiremediğini şeklinde yorumlanabilir. 3. Milli sembollere yüksek derecede önem veren Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin demokrasi söz konusu olduğunda aynı önemi sergilemedikleri görülmektedir. Özellikle ordu müdahaleleri ve demokratik olmayan yönetimlere karşı net bir tavır sergileyememeleri bunun en büyük göstergesi olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SAU, Institue of Social ScienceAbstrac of Master Thesis Title of The Thesis: Political Values and Attitudes of Sakarya University Students Author: Yakup KOSEOGLU Supervisor: Assistant Prof. Mahmut KARAMAN Date: 04 July 05Nu. Of Pages: viii (Pre Text)+154(main Body)+4(App.) Department: Public Adminstration Subfield: Political and Social ScienceThe notion of political culture is used to formulate a cultural framework regarding the institution of politics from which ruling class-the ruled relations follow. And values are defined as evaluative criteria on which a culture is built up, and which are totally accepted, and which are determined in the terms of importance of persons, patterns, goals, and the other socio-cultural objects. Nevertheless, values constitute the background for attitudes which can be described a preparatory aspect of behaviors. After determining individuals' values and attitudes, it can be, relatively, predicted some assumptions about behaviors that the individuals could show later. In this study, we have tried to appoint values and attitudes those university students, who can be regard as candidates of rulers in future, has toward the political system and estimated some predictions concerning the present state and future of Turkish political life. We had an attemption to determine values and attitudes of Sakarya university students with number of 1 1 10 by using of survey method in order to establish them. With the rate of 5 % coincided with survey universe and by virtue of the opinion that it can be, relatively, made some generalizations concerning university students, we have deducted the following results from this work. 1. A large majority of Sakarya University students experience a political alienation. Despite of that a political participation with the voting is recognized, the behavior which includes no expectation can be considered as participation. 2. The mass media is the factor which has the most important impact on the political socialization of Sakarya University students. However, whereas the influence of family is too little, that of school approaches almost zero. This result points out that Turkish educational system can not perform its function of political socialization. 3. It is observed that Sakarya University students who view the national symbols very important do not reflect due sensibility for democracy. The most remarkable indicator of this deduction is that they have no a clear treatment toward nondemocratic governments, and especially, military's interventions