Merkez-çevre yaklaşımı bağlamında modern dönem Türk siyasetinin analizi
The analysis of Turkish policy in modern era by center-periphery approach
  1. Tez No: 161230
  2. Yazar: SERDAR GÜLENER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez-çevre yaklaşımı, sosyo-kültürel bütünleşme, Türkiye'de tek parti dönemi, Türkiye'de çok partili hayat, 27 Mayıs 1960 İhtilali, Center-periphery approach, social-cultural integration, one party era in Turkey, multipolitical parties life, 27 May 1960 revolution. vi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Merkez-Çevre Yaklaşımı Bağlamında Modern Dönem Türk Siyaseti'nin Analizi Tezin Yazarı: Serdar GÜLENER Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mahmut KARAMAN Teslim Tarihi: 04 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: VI (ön kısım) + 1 46 (tez) Anabilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Merkez-Çevre Yaklaşımı, Türk siyasal hayatında meydana gelen gelişmeleri açıklamada kullanılan yaklaşımlardan bir tanesidir. İlk kez Edward Shils tarafından ortaya konulan bu yaklaşım, Şerif Mardin tarafından da Türk Toplumu'na uyarlanmıştır. Mardin bu yaklaşımı Türk siyasetini açıklamada bir anahtar olarak kullanmıştır. Bu çerçevede Osmanlı imparatorluğundan Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan süreçte merkez ve çevre kavramlarının siyasal hayattaki karşılıklarını ortaya koymuştur. Batı toplumlarında siyasal gelişme kilise-devlet arasında ya da sosyal sınıfların kendi aralarındaki çatışmalardan gerçekleşmiştir. Bu çatışmalar her zaman uzlaşmayla sonuçlanmıştır. Türkiye'de ise bu siyasal gelişme merkez ile çevre arasındaki çatışma sonucu gerçekleşmiştir. Bu çatışmanın en belirgin olduğu dönem ise çok partili hayata geçildiği 1946 yılından 27 Mayıs 1960 İhtilali'ne kadar olan dönemdir. Bu dönemde çevre, merkezi ele geçirmiş, bundan rahatsızlık duyan merkez ise 27 Mayıs I960' da tekrar çevreyi merkezden uzaklaştırmıştır. 27 Mayıs 1960 İhtilali ile birlikte merkez yemden düzenlenmiş ve çevreden gelebilecek taleplere karşı korunaklı hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sakarya University Insitute of Social ScienceAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis: The Analysis of Turkish Policy in Modern Era by Center-Periphery ApproachAuthor: Serdar GÜLENER Supervisor: Assistant Prof. Mahmut KARAMAN Date: 04 July 2005Number of pages: VI (pre text) + 146 (main body) Department: Public Administration Snbfield: Political and Social Science One of approaches which explain what has happened in Turkish political life is“center-periphery approach”. The approach has been for the first time produced by Edward Shils and used by Şerif Mardin for adaptation to Turkish political life. Mardin has used this approach as an explanatory key to Turkish political life. In this framework. He has tried to exhibit equivalences of center-periphery in the Turkish political life in the process that stretches from Ottoman Empire to Republic of Turkey. In the western communities, the socio-political development has been resulted from conflicts occurred among church and state or among social classes. These conflicts were always ended with an agreement in West. Contrary to the West, the conflict happened among center-periphery in Turkey has provided political development. It can be observed the most intense conflict in the period from multi- party system to 27 May 1960 revolution. At this time, although the periphery captured the center, the center that was uneasy on account of the periphery's control over political power came to old position again by 27 May 1960 revolution. 27 May 1960 revolution has arranged center again and created a new center which was more powerful against periphery.