Cumhuriyet Dönemi Türk eğitim sistemi ve kalkınmada eğitimin önemi
Turkish educational system in a period of republic and the importance of education in development
  1. Tez No: 161271
  2. Yazar: SONGÜL AKBULUT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi Eğitim Sistemi, Kalkınmada Eğitim, Kalkınmada İnsan Unsuru, Toplumsal Değerler. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı : Cumhuriyet Dönemi Türk Eğitim Sistemi ve Kalkınmada Eğitimin Önemi Tezin Yazarı : Songül AKBULUT ÖZTÜRK Danışman : Doç. Dr. M. Sait DOĞAN Kabul Tarihi : 18/01/2006 Sayfa Sayısı : 6 (ön kısım)+ 94 (tez) Ana Bilim Dalı : Sosyoloji Bilim Dalı : Kurumlar Sosyolojisi“Cumhuriyet Dönemi Türk Eğitim Sistemi ve Kalkınma Eğitimin Önemi”adındaki bu çalışmada amacımız kalkınmada eğitimin önemini araştırmaktır. Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminden başlayarak eğitim sisteminin gelişimi ve teknik olarak kalkınmada insan unsurunun önemi ele alınmıştır. Araştırma, dokümantasyon, analiz ve sentez yöntemlerinden hareket edilerek yapılmıştır. Cumhuriyet döneminden günümüze kadar geçen sürede eğitim sistemimizin akışı, gelişimi, eğitimde kat ettiğimiz mesafeyi gözler önüne sermektedir. Toplumlar hızlı bir teknoloji ve buna bağlı olarak hızlı bir değişim sürecini yaşamaktadır. Bu süreçten eğitimimiz ve toplum hem etkilenmiş hem de bu sürecin yaşanmasında etken olmuştur. Ülkelerin sahip oldukları imkanlar ve hedefleri doğrultusunda ulaşmak istedikleri sonuç kalkınmışlıktır. Bu sonuca giderken kalkınma, gelişmekte olan ülkelerin gelişmesini belli politikalarla hızlandırmak, insanların davranışlarını değiştirmek demektir. Kalkınmak toplumun değişme bilincine bağlı olarak gelişen bir süreçtir. Bu bilinci kazanmanın yolu insanların eğitilmesidir. Kalkınma ile değişim ve gelişim birbirini takip etmektedir. İşte bu değişimlerde toplumsal sermaye ile gerçekleşir. Kalkınma aynı zamanda bir takım becerilere sahip insan gücünü gerektirir ki bu da eğitim ile gerçekleşir. Ekonomik büyüme bilimsel bilgi birikimi ile, bilimsel bilgi de bilginin üretimi ile gerçekleşir. Bu üretimi gerçekleştirecek olan eğitimdir. îşte bu tezde vurgulanmak istenen eğitim-kalkınma ilişkisinin bu denli birbirleri ile varoluşudur. Bu doğrultuda yapılacak yatırınım en akılcı ve yapıcı bir yatırım olduğu düşüncesinin değerlendirilmesi istenen amaca ulaşmasının şartıdır. Ancak bu sayede uygarlık yolunda emin adımlarla ilerlemek toplumu başarıya ulaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University, Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of Thesis : Turkish Educational System in a Period of Republic and the Importance of Education in Development Author : Songül AKBULUT ÖZTÜRK Supervisor : Doç. Dr. M. Sait DO?AN Date : 1 8/0 1/2006 Nu.of Pages : 6 (pretext)+ 94 (main body) Depertment : Sociology Subfield : Institutional Sociology Importance of Education in Development Process and Turkish Education System in Republic Period The main aim of this thesis analyse the importance of education in development process. The main focus was to look at the development of Turkish education system and its role for Turkish development process. This research conducted using methodology of analysing and sentezing documantation data. Thesis focused on emergence and development of Turkish education system and its results. All societies are under pressure of rapid social change in relation to technological changes. This process not only effected our education system and social life but also effected whole social systems. All countries want to being developed under constraints of domestic sources and capacity. During this process, the meaning of development is to accelerate development process in developing countries with industrialisation policies, to create technology and to change her citizens' behaviour on development process. Development is a process related to perception of social change in any country. This perception can be obtain only with education. Development, change and progress are interrelated and pursuit each other which is provided by social capital. Development needs qualified human resources which only education can provide. Economic development depend on scientific knowledge and its generation. The main emphasis of this thesis concentrate on interrelation and existence of relationship between education and development process. In order to reach these aims, the investment to education is the most rational and constructive decision. However, only this approach provides social development and transformation. Key words : Education System During Republic Period, Education in Development Process, Human Role in Development, Social Values