Sakarya ili Ferizli ve Söğütlü ilçeleri ağzı
Sakarya province Ferizli and Söğütlü counties way of pronouncing
- Tez No: 161270
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİKRİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağız incelemesi, Söğütlü ve Ferizli, Ses Özellikleri, Manav ve Muhacir vı, The Dialectic preporties, Söğütlü and Ferizli, Phonotical differences, Manav and Immigrants people Vll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
SAÜ. Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti ı Tezin Başlığı: Sakarya İli Söğütlü Ve Ferizli İlçeleri Ağzı Tezin Yazan: Cihat KUÇUKASLAN Danışman: Prof. Dr. Zikri TURAN Kabul Tarihi: 13 Ekim 2005 Sayfa Sayısı: VE ( On Kısım)+ 203 ( Tez) Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Yapılan bu çalışmada Sakarya' nm Ferizli ve Söğütlü ilçeleri ve bu ilçelere bağlı köylerdeki ağız farklılıkları incelenmeye çalışıldı. Bu yöredeki ağzın, yazı dili ile arasındaki farkla birlikte kendi içindeki değişik konuşmalar da tespit edildi. Alan araştırması yapılırken Ferizli ve Söğütlü' nün bütün köyleri gezilip bu köylerdeki hane sayısı ve bu hanelerde yaşayanların nüfus tabakaları tespit edildi. Bu tespitten sonra derleme yapmak için yöredeki nüfus içerisinde çoğunluğu oluşturan Balkan Muhacirleri ve ikinci sırada gelen Manav adı verilen yerli halkın oluşturduğu köylere gidildi. Bu merkezlerde yapılan konuşmalar ses cihazına kaydedilip bilgisayar ortamına aktarıldı. Bilgisayar ortamındaki konuşmalar daha sonra transkripsiyonlu metin haline getirildi. Bu konuşmalar metin haline getirilirken anlaşılmayan kelimeler üç nokta işareti ile belirtildi. Bu metinler aynı zamanda yörenin birçok özelliğini gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of Thesis: Sakarya Province Söğütlü And Ferizli Counties Way of pronouncing Author: Cihat KUÇUKASLAN Supervisor: Prof. Dr. Zikri TURAN Date: 13 October 2005 Nu. of pages: VH ( pre text) + 203 (Thesis) Department: Langauge Of Turkish And Literature Subfield: New Turkish Langauge İn this work, the dialect differences in Sakarya 's towns Ferizli and Söğütlü, and the villages bound to these towns have been researched. İnaddition to the difference of this dialect from the written langauge, the speeches inside of it have been determined. At the field research, after all the villages of Ferizli and Söğütlü have been visited the number of houses in these villages anf the population category of thoes who lives in these villages have been determined. After this determination, for making collection, the villages including Balkan immigrants, the majority of population in this area, and native people named Manav, coming in the second order, have been gone to. The speeches that have been donein these areas have been copied to the cassete and transfered into the computer. Later the speches in the computer have been formed into written texts with transcription. While forming these speeches into the texts, the unknown vocabulary has been indicated with the sign of three full stops. These texts, at the some time, has displayed many characteristics of this area.