Technological change and metrology services medical metrology and its effects on society
Teknolojik değişim ve metroloji hizmetleri medikal metroloji ve topluma etkileri
- Tez No: 161283
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Etki Değerlendirmesi, Metroloji Hizmetleri, Medikal Metroloji vıı, Economic Impact Assessment, Metrology Services, Medical Metrology
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ TEKNOLOJİK DEĞİŞİM ve METROLOJİ HİZMETLERİ - MEDİKAL METROLOJİ ve TOPLUMA ETKİLERİ Evren, Bükülmez Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Erol Taymaz Nisan 2005, 76 sayfa Ölçümlerin doğruluğunun etkisi, endüstri ve toplumu bir bütün olarak ilgilendiren, hayati konulardan biridir. Bu çerçevede, tıbbi cihazlar, sağlık hizmetlerinin maliyetinde, ek ilaç tedavileri, artan hastane kalış süreleri vb., gibi, ciddi etkiler yaratmaktadır. Bu tezin amacı, metroloji hizmetlerinin yararlarını ortaya koymak ve aynı zamanda medikal metrolojinin tüketiciler üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerini Türkiye ölçeğinde yansıtmaktır. Bu kapsamda, özellikle açık kalp ameliyatlarının sonrasında kullanılmakta olan hastabaşı monitörü, suni solunum cihazı ve de kalp pili cihazlarına yönelik gerçekleştirilen kalibrasyon uygulamalarının ekonomik etkilerinin değerlendirmesi için bir model geliştirilmiş ve bu etkiyi değerlendirmek için maliyet-yarar analizi yapılmıştır. Hastabaşı monitörü, suni solunum cihazı ve de kalp pili cihazlarına yönelik kalibrasyon uygulamalarının Yarar/Maliyet oranlan sırasıyla 36.74, 2.22 ve 1.79 olarak bulunmuştur. Analizin sonuçlan incelendiğinde, söz konusu cihazlara yönelik kalibrasyon uygulamalarının alt sınır tahminlerinde bile ekonomik anlamda olumlu sonuçlar verdiği görülmektedir. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGICAL CHANGE AND METROLOGY SERVICES MEDICAL METROLOGY AND ITS EFFECTS ON SOCIETY Bükülmez, Evren M.S., Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz April 2005, 76 pages Accuracy of measurements is one of the most vital issues for industry and society as a whole. In this context, medical devices create a significant impact on the costs of health care services, such as additional medicine treatments, longer hospital stays, etc. The main aim of this thesis is to analyze and explain the use of metrology services and the socio-economic impact of medical metrology on consumers in Turkey. A framework for economic impact assessment of the calibration services for three specific medical devices, namely patient bedside monitors, ventilators and pacemakers -both of which are required for use especially after open-heart surgeries, has been developed and a cost-benefit analysis has been performed. The Benefit-to-Cost ratios of the calibration activity on patient bedside monitors, ventilators and pacemakers were calculated as 36.74, 2.22 and 1.79, respectively. Calibration services seem to have a very favorable Benefit-to-Cost ratio even based on the lower-bound estimations. IV