Is there any security preference for Turkey between the EU and the U.S.A ?
Türkiye'nin AB ve ABD arasında bir güvenlik tercihi varmıdır?
  1. Tez No: 161282
  2. Yazar: KEMAL ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Transatlantik İlişkileri, Türk Dış Politikası, Türkiye- AB ilişkileri, Türkiye -ABD ilişkileri, Transatlantic Relations, Turkish Foreign Policy, Turkish-EU relations, Turkish-U.S. relations. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ TÜRKİYE'NİN AB VE ABD ARASINDA BİR GÜVENLİK TERCİHİ VAR MIDIR? Ünal, Kemal Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Tez Danışmanı: Pro. Dr. Hüseyin BAĞCI Eylül 2005, 89+vii sayfa Terörizm, kitle imha silahlarının yayılması gibi tüm dünyayı etkileyen güvenlik kaygıları ülkelerin güvenlik algılamalarını değiştirmiştir. Yeni güvenlik tercihlerine karşı koymak için ABD ve Avrupa Birliği kendilerine has güvenlik yapılanmalarını ortaya koymaktadırlar. Bu kapsamda, meydana gelen olayları değişen güvenlik algılamalarıyla ele almaktadırlar. İki taraf arasındaki farklı yaklaşımlar iki taraf arasında çatışmaya sebep olmaktadır. Türkiye'nin güvenlik yapılanması Batı toplumu ile uyum içersinde gelişmiş bulunmaktadır. Ancak, AB ve ABD arasındaki ayrılık Türkiye'yi rahatsız edici bir ortama sokmaktadır. AB ve ABD'nin güvenlik konularındaki değişen algılamaları Türkiye'yi ikisi arasında bir seçim yapmaya zorlamakta olduğu izlenimini yaratmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye'nin gelecekteki eğilimi AB ve ABD'nin politikaları aynı zamanda Türkiye'nin kendi başarısı ile ilgili olacaktır. Bir tarafta ABD problemlerin çözümünde tek taraflı veya çok taraflı politikalar sergileyebilir. Diğer taraftan AB uluslar arası ilişkilerde içe yönelik veya dışa yönelik politikalar ortaya koyabilir. Tarafların seçecekleri politikalar Türkiye'nin AB ve ABD arasındaki muhtemel güvenlik tercihine cevap olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IS THERE ANY SECURITY PREFERENCE FOR TURKEY BETWEEN THE U.S. AND THE EU? Ünal, Kemal M.S., European Studies Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin BA?CI September 2005, 89+vr i pages The recent global security challenges such as terrorism, proliferation of weapons of mass destruction etc. have altered the security perceptions of the countries. For opposing those new security threats the U.S. and the EU generated their own security discourses. Accordingly, they tackle the issues with diverging perceptions. This diversion paves the way for a debate between two sides. In the mean time, Turkey has established her security architecture in accordance with the Western international community. Nevertheless, the ongoing debate between the EU and the U.S. leaves Turkey in an uncomfortable situation. On the grounds that, the future tendency of Turkey will be dependent on the policies of the U.S. and the EU as well as Turkey's own progress. On the one hand the U.S. can present multilateral or unilateral solutions to the problems. On the other hand the EU can show an inward-looking or an outward-looking policy in international relations. The results of those policy options will be the answer of Turkey's probable security preference between the U.S. and the EU.