Determinants of current account deficits in industrialized and developing countries: An empirical investigation
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde cari işlemler açığının belirleyicileri: Ampirik bir araştırma
  1. Tez No: 161315
  2. Yazar: SEÇİL AYSED KAYA BAHÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari İşlemler Açığı, Tasarruf, Yatırım, Feldstein-Horioka, Yönetişim, Current Account Deficit, Saving, Investment, Feldstein-Horioka, Governance IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ BELİRLEYİCİLERİ: AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA Kaya-Bahçe, Seçil Aysed Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Özmen Ağustos 2005, 178 sayfa Bu çalışma, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin 1984-2001 periyodunda cari işlemler açıklarının belirleyicilerini analiz etme amacını gütmektedir. Dinamik panel veri seti hesaplama yöntemini kullanarak, bazı makroekonomik ve kurumsal değişkenlerin cari işlemler açığı üzerindeki etkilerin ortaya koymaya çalıştık. Bu çerçevede ayrıca Feldstein-Horioka paradoksunun ampirik geçerlililiğini ve cari işlemler açığıyla olan ilişkisini de araştırdık. Sonuçlar daha iyi yönetişimin, daha gelişkin bir finansal sistemin, görece büyük bir ekonominin ve aşman ticaret hadlerinin daha yüksek cari işlemler açığına yol açtığım göstermektedir. Diğer taraftan, döviz kuru esnekliği, uluslar arası ticarete açıklık ve reel döviz kurunun aşınması daha düşük cari işlemler açığına yol açmaktadır. Sonuçlar, ayrıca, tasarruf yatıran ilişkisinin hem kısa hem de uzun dönemde yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINANTS OF CURRENT ACCOUNT DEFICITS IN INDUSTRIALIZED AND DEVELOPING COUNTRIES: AN EMPIRICAL INVESTIGATION Kaya-Bahçe, Seçil Aysed Ph.D., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Özmen August 2005, 178 pages This study aims to analyze the determinants of the current account deficits for a broad samples of industrial and developing countries for the period 1984-2001. Using a dynamic panel data estimation procedure, we try to unfold the impact of several macro economic and institutional variables on current account deficits. In this context, we also examine the validity of Feldstein Horioka puzzle and its relevance to the current account imbalances. Results show that better governance, a more sophisticated financial system, relatively larger country size and deterioration in the terms of trade are associated with higher current account deficits. On the other hand, exchange rate regime flexibility, openness to foreign trade and depreciation of the real exchange rate lead to smaller current account deficits. We also find that the saving investment relationship is still considerably high both in the short run and in the long run.