Direct foreign investment in Turkish manufacturing industry
Türkiye imalat sanayiinde doğrudan yabancı yatırımlar
  1. Tez No: 161316
  2. Yazar: TEVFİK KOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ŞENSES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Yatırım Ortamı, İmalat Sanayii vi, Direct Foreign Investment, Investment Climate, Manufacturing Industry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
oz TÜRKİYE İMALAT SANAYİİNDE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR Koldaş, Tevfik Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikret Şenses Temmuz 2005, 282 sayfa Çalışmada, iki temel soru çerçevesinde Türkiye imalat sanayiinde doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) konusu irdelenmektedir: İlk olarak, DYY konusunda başarılı olmuş gelişmekte olan ülkelerin deneyimleri ışığında Türkiye'nin yeterli düzeyde DYY çekememesinin nedenleri çözümlenmektedir. İkinci olarak, DYY'nin Türkiye imalat sanayiine etkisi, ihracat, istihdam ve teknoloji katkısı yanında, yerli ve yabancı sermayeli firmaların karşılaştırmalı analizi doğrultusunda tartışılmaktadır. Çalışmada çeşitli veri setlerine ek olarak, Türkiye imalat sanayiinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı sermayeli şirketlere uygulanan anket sonuçlan kullanılmıştır". Diğer gelişmekte olan ülkelerin deneyimleri, Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlar konusundaki başarısız performansım yatırım ortamına ilişkin sorunlara atfetmenin doğru olmayacağım göstermektedir. Öte yandan, yerli ve yabancı sermayeli firmaların performansları arasında anlamlı bir fark gözlenmemektedir. Doğrudan yabancı yatırımların, ihracata olumlu katkılarının yanında, istihdama yetersiz katkısı ve ödemeler dengesine olumsuz etkileri ile araştırma-geliştirme ve yenilik faaliyetleri bakımından yeterli katkıda bulunmadıkları da vurgulanmalıdır. Sadece yatıran ortamım iyileştirmeye ve ekonomi politikalarını hızla ve kapsamlı biçimde serbestleştirmeye odaklanmaktan çok, uygun sanayi, teknoloji ve ticaret politikaları çerçevesinde yerli ve yabancı sermayeli yatırımların bütünsel bir yaklaşımla ele alındığı, daha geniş bir gelişme stratejisine sahip olmanın daha doğru olacağı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT FOREIGN INVESTMENT IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY Koldaş, Tevfik Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Fikret Senses July 2005, 282 pages This study deals with direct foreign investment (DFT) in Turkish manufacturing industry with two main objectives: First, the reasons of the failure of Turkish economy in attracting sufficiently high levels of DFI is analysed as compared to the experiences other developing countries that have been successful on this count. Second, the impact of DFI in Turkish manufacturing industry is analysed in terms of export, employment, and technology contribution as well as the comparative behaviour of domestic and DFI firms. In addition to various data sets, the study utilized the results collected from two separate surveys that were implemented to domestic and DFI firms operating in Turkish manufacturing industry. Firstly, it turned out that the failure of Turkish economy in attracting high inflows of DFI cannot be attributed to investment climate problems, as the experiences of other developing countries have shown. Secondly, there does not seem to be a significant difference between the performances of domestic and DFI firms. While DFI seemed to contribute positively to exports, insufficient contribution of DFI on employment and negative balance of payments effects as well as the lack of its contribution in terms of research and development and innovative activities were also notable. Then, the study argues that rather than focusing solely on improvements in investment climate and liberalizing eagerly the development regime, it seems more appropriate to have a broad development strategy, in which both domestic investment and DFI IVare handled in an integrated approach, within the framework of appropriate industrial, trade and technology policies.