Deposition and dislocation of pattery as surface assemblages in semi-arid regions
Yarı kurak bölgelerde tarım toprağında yüzey malzemesinin bir araya toplanması ve yer değiştirmesi
- Tez No: 161331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Yüzey araştırması, mekansal biçimlenme, kültürel süreçler, doğal süreçler, yarı-kurak iklim, aşınma, birikme, Survey, spatial patterning, cultural processes, natural processes, semi-arid climate, attrition, accretion
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezin amacı, yüzey araştırmalarının mekansal biçimlenme ve onun çıkarımlarıyla ilgili ayrıntılarının, kültürel ve doğal oluşumlar diye ayrılan değişim süreci yoluyla oluşturmada nasıl anlamlı veriler sağlayabileceği hakkında, arkeolojik ilgi konularını tartışmaktır. Bununla beraber ikinci sorun ise bu teorik konuların uygulamaya aktarımıdır. Bu çalışmanın amacına yönelik olarak belirtilen bölgede, hem metodolojik limitler hem de kanunlar tarafından çizilen sınırlan içermektedir. Özel bir alan olarak yarı-kurak iklim, Anadolu coğrafyasındaki çalışmalara uygulayabilmek için doğal faktörlerin doğurduğu aşınma ve birikme miktarını karşılaştırmak için seçilmiştir. Ne var ki dünyanın farklı ülkelerinden uygulamalar burada pek çok kez tartışılmaktadır, bunlar daha çok uygun veri toplamak için metodolojik çerçeve sağlayan özel çalışmalardır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to discuss the archaeological concerns about how surveys can provide data that is meaningful to construct spatial patterning and its intricacies for inferences through altering processes diversified as cultural and natural processes. Along with that there is also a second concern dealing with the application of these theoretical issues to practical basis. It consists both methodological limits and also limits governed by the legislation of the particular area according to the aim of the study. A particular space, semi-arid climate, is selected for comparing the amount of attrition and accretion caused by natural factors, to be able to apply the studies to Anatolian geography. However applications from around the world are frequently discussed here, these are mainly the case studies bringing methodological scheme for the appropriate data collection.