Hegemonic intervention in the form of coercive diplomacy
Güç diplomasisi biçiminde hegemonik müdahale
  1. Tez No: 161330
  2. Yazar: İMRAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Müdahale, Güç Diplomasisi, Kollektif Eylem, Kamu Yaran, Liderlik, Intervention, Coercive Diplomacy, Collective Action, Public Good, Leadership. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZ GÜÇ DİPLOMASİSİ BİÇİMİNDE HEGEMONİK MÜDAHALE Demir, İmran Mastır, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Haziran 2005, 94 sayfa Bu tez hegemonik denge teorisine ve bu teorinin en önemli kavramı olan kamu yaran terimine dayanarak güç diplomasisi ve ülke içi çatışmaların kontrol altına alınması ile ilgili sorulan temel alan araştırmayı ilerletmek için kavramsal bir çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, uluslarası toplumun ülke içi çatışmaların söz konusu olduğu bir çok olayda ortak bir tutum sergilemedeki başarısızlığı ışığında, bu tür çatışmaların kontrol altına alınabilmesi için gerekli olan çabalardaki liderlik rolünü incelemektedir. Herhangi bir ülkenin çıkarlarını doğrudan tehdit etmedikçe, bu tür çatışmaların çözüme kavuşturulması için sarfedilen çabalar için gerekli olan kamu araçlarını sağlayabilecek güce sahip bir lidere ihtiyaç duyulacağını savunmaktayım. Bu savın doğruluğunu irdelemek ve göstermek için, bu öngörüyü destekleyen Kosova krizinin bir çok aşamasındaki bulgulardan faydalanılmaktadır. Bu anlamda çalışma sadece müdahalenin bir biçimi olan güç diplomasisi ile değil aynı zamanda liderlik gereksiniminin bir kanıtı olarak güç diplomsi ile sonuçlanan süreçlede ilgilenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEGEMONIC INTERVENTION IN THE FORM OF COERCIVE DIPLOMACY Demir, Imran M.S., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bagci June 2005, 94 pages This thesis aims at developing a conceptual framework for advancing basic research on questions about coercive diplomacy and the management of intrastate conflicts by relying on hegemonic stability theory and its most fundamental concept: public good. In the light of the failure of international community in developing a unified response to the most cases of intrastate conflicts, the study investigates the role of leadership in international attempts to manage such conflicts. I argue that in the absence of a direct threat to the interests of each individual member, there will be a need for a leader that is capable to provide public goods associated with efforts to bring a solution to the conflict. Findings from several phases of Kosovo crisis which support this proposition is used to illustrate and evaluate the accuracy of this assumption. Thus, the study is not only concerned with coercive diplomacy as a form of intervention but also the process that finally culminates into that instrument as evidence of the necessity for a leader.