Social networks and urban integration of Bulgarian Turkish immigrants of 1989 and after: The case of Yenibosna, İstanbul
1989 yılı ve sonrası göçeden Bulgaristan Türklerinin toplumsal ilişki ağları ve kentle bütünleşmeleri:Yenibosna, İstanbul örneği
- Tez No: 161339
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kentsel Bütünleşme, Toplumsal İlişki Ağları, Immigration, Urban Integration, Social Networks. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz 1989 YILI VE SONRASI GÖÇEDEN BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN TOPLUMSAL İLİŞKİ AĞLARI VE KENTLE BÜTÜNLEŞMELERİ: YENİBOSNA İSTANBUL ÖRNEĞİ Coşgun, Bülent Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Melih Ersoy Ocak, 2005, 121 Sayfa Bu tezde, 1989 yılı ve sonrasında Türkiye'ye göç eden Bulgaristan Türklerinin kentle bütünleşme düzeylerinin araştırılması ve göçmenlerin toplumsal ilişki ağlarının bu süreçteki rolünün analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda göçmenlerin demografik, sosyoekonomik değişkenleri, göç süreci, toplumsal ilişki ağları ve örgütsel ve siyasal davranışları Türkiye'deki kır kökenli göçmenlerin kentle bütünleşme düzeyleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve farklılıkları anlaşılmaya çalışılmıştır. Göçmenlerin kentle ekonomik, sosyal ve siyasal düzeyde bütünleşmeleri iki farklı neslin bu düzeylerdeki bulguları karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Bu amaç için Yenibosna'daki“Bulgaristan Türkleri Deliorman Kültür Derneği”nin 140 üyesiyle görüşme yapılmıştır. Beklentilerin aksine, göçmenler Türkiye'deki kentsel yaşama kolay entegre olamamışlardır çünkü geldikleri ülke siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan farklıdır. Göçten önceki dönemde sosyalist bir ülkede yetişmiş olduklarından iki ülke arasındaki en önemli fark siyasal ve ideolojiktir. Göçmenler yeni çevrede karşılaştıkları güçlüklerle başetmek için güçlü bir komünite oluşturmuşlardır. Bulgaristan göçmenleri ekonomik açıdan belli ölçüde kente entegre olmayı başarmalarına rağmen sosyal ve siyasal yönden benzer şekilde kentle bütünleşememişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIAL NETWORKS AND URBAN INTEGRATION OF BULGARIAN TURKISH IMMIGRANTS OF 1989 AND AFTER: THE CASE OF YENİBOSNA, ISTANBUL Coşgun, Bülent M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Prof. Dr. Melih Ersoy January, 2005, 121 Pages In this thesis, it is aimed to investigate to what extent Bulgarian Turkish immigrants of 1989 and the following years, integrated to the urban life and to analyze the role of their social networks in this process. In this respect, demographic, socioeconomic variables and migration process, social networks and organized and political behaviour of the immigrants have been evaluated in a comparative perspective with Turkish rural migrants in order to understand their difference in urban integration levels. Economic, social and political levels of urban integration of immigrants have been analyzed and the findings of two different age-groups were compared on these levels to see the generational difference in urban intaegration A total of 140 members of the association“Bulgaristan Türkleri Deliorman Kültür Derneği”were interviewed in Yenibosna for this purpose. Contrary to assumptions, they couldn't easily integrate to the urban life in Turkey because they came from a country, which is different in ideological, economic, social and cultural aspects. The most important difference was political and ideological, since they were raised in a country, which was socialist in that period before immigration. They formed a strong community to cope with the difficulties in the new environment. Although they became successful in economic integration to a certain extent, they couldn't integrate socially and politically in the same way.