The effects of being 'neighborhood disaster volunteer' on psychological distress and posttraumatic growth among the survivors of the 1999 Marmara Earthquake
1999 Marmara Depremi yaşayan yetişkinlerde 'mahalle afet gönüllüsü' olmanın psikolojik stres düzeyine ve travma sonrası gelişime etkileri
  1. Tez No: 161340
  2. Yazar: ZEYNEP CEREN TANRIDAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Gelişim, Başa çıkma, Gönüllülük, Stres, Earthquake, Growth, Coping, Volunteerism, Distress v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1999 Marmara Depremi sonrasında bir sivil organizasyonda gönüllü olmanın kişilerin yaşadıkları stress düzeyi ve travma sonrası gelişim üzerindeki olası etkilerini incelemektir. Ayrıca, psikolojik stresin ve travma sonrası gelişimin yordayıcı değişkenleri de araştırılmıştır. Risk faktörleri olarak deprem öncesi değişkenler (betimleyici özellikler), deprem değişkenleri (deprem etkisinin şiddeti ve algılanan tehdit), ve deprem sonrası değişkenler (Mahalle Afet Gönüllüsü -MAG- olmak ya da olmamak, başa çıkma stratejileri) stres ve travma sonrası gelişim düzeyini belirlemedeki yordayıcı değişkenler olarak ele alınmıştır. Çalışma örneklemini, depremi yaşamış 100 MAG (18-59 yaşları arasında 66 erkek, 34 kadın) ve 100 MAG olmayan yetişkin (18-60 yaşlan arasında 66 erkek, 34 kadın) oluşturmuştur. Ayrıca deprem merkezine yakın ya da uzak olmanın etkilerini görmek için de örneklemin yarısı Gölcük'ten (deprem üssü), diğer yarısı da izmit'ten (deprem merkezinden uzak) alınmıştır. Bilgiler, depremden 4,5 yıl sonra, üç bölümden oluşan bir anket aracılığıyla elde edilmiştir. Anket, MAG olan 5 eğitilmiş anketör ve bir psikoloji yüksek lisans öğrencisi tarafından bireysel olarak uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde sosyo-demografik bilgilerle ve deprem yaşantısıyla ilgili sorular yer almaktadır. Anketin ikinci bölümü afet gönüllüsü olmakla ilgili sorulan kapsamaktadır. Üçüncü bölüm ise psikolojik stres düzeyini (Semptom Kontrol Listesi- 40), başa çıkma stratejilerini (Başaçıkma Yollan Ölçeği), ve travma sonrası gelişimi (Strese Bağlı Gelişim Ölçeği) ölçmek için kullanılan 3 ölçeği kapsamaktadır. Uygulanan faktör analizinin sonuçlan deprem deneyiminin; deprem etkisinin şiddeti ve algılanan tehdit olmak üzere iki grupta toplandığını göstermiştir. Bunun yanısıra depremi yaşayanlarda, deprem etkisinin şiddetinden çok depremde algılanan hayati tehlikenin anlamlı olarak daha fazla olduğu bulunmuştur. Başa çıkma stratejileri için uygulanan faktör analizi de bunların problem odaklı/iyimser yaklaşım, kaderci başa çıkma, çaresiz yaklaşım, ve kaçınma olmak üzere dört faktörde toplandığım göstermiştir. Gönüllülerle gönüllü olmayanlar karşılaştırıldığında, gönüllülerin anlamlı olarak daha az kaderci yaklaşım kullandıkları bulunmuştur. Ayrıca kadınların çaresizlik başa çıkma stratejisini erkeklere oranla anlamlı biçimde daha çok kullandıkları ortaya çıkmıştır. Deprem şiddetinin travma sonrası gelişime etkisine bakıldığında ise Gölcük'te (depremin merkezüssü) yaşayanların İzmit'tekilere (merkezden uzak) göre anlamlı olarak daha çok gelişim gösterdiği bulunmuştur. Regresyon analizine göre, eğitim seviyesi, çaresiz yaklaşım ve problem odaklı/iyimser yaklaşım psikolojik stres düzeyini anlamlı olarak yordamıştır. Gönüllü olmak, problem odaklı/iyimser yaklaşım, ve kaderci yaklaşım travma sonrası gelişimin anlamlı yordayıcıları olarak bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlan psikolojik stres ve gelişim teorileri bağlanımda tartışılmış, buna ek olarak çalışmanın yetersiz yönleri, psikososyal müdahaleler ve ileride yapılabilecek çalışmalarla ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the possible effects of being a volunteer in a nongovernmental organization (Neighborhood Disaster Support Project) for psychological distress and posttraumatic growth following the 1999 Marmara earthquake. The predictors of psychological distress and posttraumatic growth were also investigated. Risk factors were examined as pre-earthquake variables (e.g. socio-demographic variables), earthquake variables (e.g. severity of impact), and post-earthquake variables (e.g. being a Neighborhood Disaster Volunteer (NDV) or not, and coping strategies). One hundred survivors (66 Males and 34 females with an age range of 18-59) of the earthquake, who are NDVs and a control group, composed of 100 survivors (66 Males and 34 females with an age range of 18-60) who are not NDVs participated in the study. Furthermore, in order to see the effects of being closer or further to the earthquake epicenter, half of the sample was taken from Gölcük (epicenter of the quake), and the rest were from İzmit (further from the epicenter). Data was collected 4,5 years after the earthquake by a questionnaire consisting of three parts. One psychology graduate student and five trained NDVs administered the questionnaire individually. The first part of the questionnaire had items taping socio-demographic information and earthquake experiences. The second part included items related to the experience of being a volunteer. Finally, the third part contained three scales which assessed the participants' psychological distress (Symptom Checklist-40), coping skills (Ways of Coping Questionnaire), and posttraumatic growth level (Stress Related Growth Scale). The results of factor analysis indicated that earthquake experience could be grouped into two factors, namely severity of impact and perceived life threat. It was found that the respondents had significantly higher perceived life threat than the severity of impact. The factor analysis for coping yielded four factors, which were problem focused/optimistic, fatalistic, helplessness and escape coping approaches. The comparison of the volunteer and non-volunteers samples showed that the non-volunteer sample uses significantly more levels of fatalistic coping. Moreover it was found that women use significantly more levels of helplessness coping. When the impact of the earthquake severity on post traumatic growth levels was investigated, results showed that individuals from Gölcük (epicenter of the quake) had significantly higher growth levels than those from îzrnit (further away from epicenter). The results of regression analyses showed that low education level, helplessness approach, and less use of problem solving/optimistic approach were significant predictors of subjects' general distress levels. Being a volunteer, using problem solving/optimistic approach and fatalistic approach appeared as significant predictors of posttraumatic growth. The results were discussed within the psychological distress and growth theories. Furthermore, limitations of the study, implications for psychosocial interventions and future research were discussed.