Sosyal politika olarak yoksullukla mücadelenin bir eleştirisi: Dünya Bankası'nın Türkiye'de sosyal riski azaltma projesi
Sosyal politika olarakyoksullukla mücadelenin bir eleştirisi: Dünya Bankası'nın Türkiye'de sosyal riski azaltma projesi örneği
  1. Tez No: 161348
  2. Yazar: ÖZLEM ZEHRA TAŞTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BEDİRHANOĞLU, YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası, sosyal politika, yoksulluğu azaltama, toplumsal içerme, (sosyal) risk yönetimi, pazara bağımlılık, The World Bank, social policy, poverty alleviation, social inclusion, (social) risk management, market dependency. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Öz SOSYAL POLİTİKA OLARAK YOKSULLUKLA MÜCADELENİN BİR ELEŞTİRİSİ: DÜNYA BANKASI'NIN TÜRKİYE'DE SOSYAL RİSKİ AZALTMA PROJESİ ÖRNEĞİ Taştan, Özlem Zehra Yüksel Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi : Yard. Doç. Dr. Pınar Bedirhanoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Galip Yalman Eylül 2005, 204 sayfa Bu tez, Dünya Bankası'nın Türkiye'de yoksullukla mücadele için önerdiği Sosyal Riski Azaltma Projesi'nin eleştirel bir değerlendirmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda, tez sosyal politikanın içerik ve amaçlarının yoksullukla mücadele merkezinde yeniden tarif edildiğini savlamaktadır. Sosyal politikanın kavramsallaştırılmasında gelirin yeniden dağıtımdan (sosyal) risk yönetimine doğru paradigmatik bir kayış söz konusudur ve (sosyal) risk yönetiminin güvenlik ağlarıyla ve piyasa mekanizması dolayımında, özellikle beşeri sermayeye yatırım ve gelir yaratma araçlarıyla sağlanacağı varsayılmaktadır. Böylece, bu tezin temel iddiası odur ki, Dünya Bankası tarafından Türkiye için önerilen model çerçevesinde sosyal politika, siyasal risk yönetiminin ve refah dağılımında piyasa hegemonyasının kurulmasının bir aracı haline dönüşmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITIQUE OF THE POVERTY ALLEVIATION AS SOCIAL POLICY: THE WORLD BANK'S SOCIAL RISK MITIGATION PROJECT IN TURKEY Taştan, Özlem Zehra M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Pınar Bedirhanoğlu Toker Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Galip Yalman September 2005, 204 pages This thesis aims to critically elaborate the World Bank's Social Risk Mitigation Project (SRMP) in Turkey for poverty alleviation. Within this context, the thesis argues that the content and means of social policy are re-defined on and around the theme of 'fight against poverty' which is to be realized through (social) risk management. In this sense, there exists a paradigmatic shift in conceptualization of social policy from income re- distributive mechanisms to risk management proposed to achieve through safety-nets and market mechanism, specifically, small-scale income generating activities and investment in human capital. Hence, it is the core claim of this thesis that the strategy proposed by the World Bank for the social policy in Turkish context results in operationalisation of social policy as a means of both political crisis management, and establishing market hegemony in the distribution of welfare which means deepening the dependency on market.