Asylum harmonization process and its impacts within the context of the EU enlargement
AB genişlemesi bağlamında iltica uyumlaştırma süreci ve etkileri
- Tez No: 161349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İltica Harmonizasyonu (Uyumlaştırması), Ortak Avrupa İltica Politikası, Üçüncü Ülkeler, Genişleme vıı, Harmonization on Asylum, Common European Asylum Policy, Third Countries, Enlargement
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
öz AB GENİŞLEMESİ BAĞLAMINDA İLTİCA UYUMLAŞTIRMA SÜRECİ VE BU SÜRECİN ETKİLERİ Alp, Çiğdem Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Haziran 2005, 233 sayfa 1980'li yıllardan itibaren birçok faktör, Avrupa'ya sığınma başvurusunda bulunan kişilerin sayısında genel bir artışa neden oldu. Sığınma başvurularındaki bu hızlı artış ve de Soğuk Savaş'ın politize ortamının son bulması ile mültecilere yönelik ideolojik kazançların nihai hale gelmesi, Avrupa ülkelerini, özellikle 'Tek Avrupa Senedi'nin onaylanmasının ardından, göç ve iltica politikalarına daha sistematik bir şekilde yeniden yaklaşmaya itti. Göç ve iltica konularındaki yetkilerin Topluluk düzeyine aktarılmasını takiben, doğrudan devlet egemenliği ile ilgili olan bir konuya yönelik farklı ulusal uygulamaların uyumlaştırılması Üye Ülkeler için de sorunsuz bir görev olarak kabul edilmese de, tartışmalar hızlı bir şekilde Birlik çerçevesi içerisinde gerçekleşmeye başladı. Diğer taraftan, bu tartışmalı ve devlet-merkezli konuya ilişkin Topluluk mevzuatı çoktan Avrupa Birliği üyeliğine aday olan ülkelere katılım vıöncesi stratejinin bir parçası olarak ve de üçüncü ülkelere ikili anlaşmalar vasıtası ile aktarılmaya başlanmıştı bile. Bu tez çalışması, Avrupa iltica müktesebatının üçüncü ülkelere yaygınlaştırılmasına ilişkin endişeler ile Birlik içerisinde ve Aday Ülkelerde ortak bir sığınma politikasının oluşturulmasının avantajları üzerine yoğunlaşacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASYLUM HARMONIZATION PROCESS AND ITS IMPACTS WITHIN THE CONTEXT OF THE EU ENLARGEMENT Alp, Çiğdem MSc, European Studies Graduate Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Okyayuz June 2005, 233 pages Since 1980s, a number of factors caused an overall enhancement in the number of persons applying for asylum in Europe. This rapid increase in asylum applications and the end of the ideological gains towards refugees with the end of the politicized Cold War environment, necessitated European countries to re-focus on their immigration and asylum policies in a more systematic manner, especially after the ratification of the 'Single European Act'. Following the transfer of competencies in asylum and migration to the Community level, discussions were quickly moved within a European framework although harmonization of divergent national practices about an issue directly related to state sovereignty, has not been deemed as a trouble- free task for the Member States. On the other hand, the acquis regarding this problematic and state-centric issue has already started to be transferred to the Applicant Countries for the EU membership, as part of the pre-accession strategy, IVand also to the third countries though bilateral agreements. This thesis work will focus on the concerns regarding the extension of these European asylum acquis to the third countries as well as on the advantages of creating a Common Asylum Policy within the Union and its Associates.