Teenage girls'life coach: A comparative and critical analysis of İpek Ongun's trilogy of good manners and personal growth
Genç kızların yaşam koçu: İpek Ongun'un görgü kuralları ve kişisel gelişim üçlemesine karşılaştırmalı eleştirel bir yaklaşım
  1. Tez No: 161366
  2. Yazar: AKÜN SELEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN ASLAN AKMAN, Y.DOÇ.DR. SÜHA OĞUZERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: genç kızlar, kişisel gelişim, görgü kuralları. vıı, teenage girls, personal growth, good manners, etiquette
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ GENÇ KIZLARIN YAŞAM KOÇU: İPEK ONGUN'UN GÖRGÜ KURALLARI VE KİŞİSEL GELİŞİM ÜÇLEMESİNE KARŞILAŞTIRMALI ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM Akün, Selen M.S., Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Canan Aslan Akman Ortak Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Süha Oğuzertem Aralık 2005, 120 sayfa Bu tezde, İpek Ongun'un özellikle genç kızlara yönelik görgü kuralları ve kişisel gelişim konulu üçlemesi, feminist yaklaşımla ayrıntılı olarak çözümleme yapılmıştır. 1943 yılında doğan Ongun, gençlik edebiyatı alanında ünlü bir Türk yazar olup, kitapları 1980'lerden bu yana bir milyondan fazla satmıştır. Yazarın özellikle toplumsal, kültürel ve estetik mesajlarının incelenmesi gereklidir. Yazarın deneme türünde olan üçlemesi, 1990'lı yıllarda genç kızlar üzerinde çok etkili olmuş, halen de olmaktadır. Bir Pırıltıdır Yaşamak (1991), Bu Hayat Sizin (1993) ve Lütfen Beni Anla (1995) bu üçlemeyi oluşturmaktadır. Üçlemede işlenen önemli temalar; sosyal yaşam, gelenekler, okullar, ebeveynlik, güzellik ve kişisel bakımdır. Bu çalışma, söz konusu üçlemeye ilişkin tematik içeriği, özellikle Ongun'un genç kızlara yönelik kadınlık kimlikleri açısından oluşum süreçlerine dair mesajlarını feminist bir bakış açısı ile sorgulayan vieleştirel bir yaklaşımla incelemektedir. Analiz için niteliksel araştırma yöntemi benimsenmiş, Ongun'un kitapları ile A.B.D. kaynaklı gençliğe yönelik bazı popüler görgü kuralları kitapları arasında çeşitli karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmada, Ongun'un mesajlarının gençliğin belirli bir kesimi için yararlı olduğu sonucuna varılmasına karşın, yazarın gençlik psikolojisi ve gelişimi konusunda uzman olmaması durumu mesajlarının geçerliliği konusunda çeşitli kritik soruları da gündeme getirmektedir. Ongun'un hedef kitlesinin daha çok toplumun üst-orta sınıfı olması ise, mesajlarının evrenselliği konusunda soru işaretlerine yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEENAGE GIRLS' LIFE COACH: A COMPARATIVE AND CRITICAL ANALYSIS OF İPEK ONGUN'S TRILOGY OF GOOD MANNERS AND PERSONAL GROWTH Akün, Selen M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor : Assist. Prof. Dr. Canan Aslan Akman Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Süha Oğuzertem December 2005, 120 pages In this thesis, İpek Ongun's three books on good manners and etiquette, which especially aim at teenage girls, are analyzed in detail. Born in 1943, Ongun is a popular Turkish writer in teenage literature who has sold over a million books since 1980s. It is necessary to investigate especially the cultural, social and aesthetic messages given in her books. The writer's non-fiction trilogy has been extremely influential on teenage girls in Turkey in the 1990s, and they still are. These are Bir Pırıltıdır Yaşamak (Living Is a Glitter, 1991), Bu Hayat Sizin (This Life Is Yours, 1993), and Lütfen Beni Anla (Please Understand Me, 1995). The themes of major importance in the trilogy are social life, traditions, schools, parenting, beauty, and personal care. This study examines the content of this trilogy from a critical perspective, especially raising questions regarding Ongun's messages leading the construction of female identities from a feminist viewpoint. The qualitative research method has been adopted for the analysis and IVseveral comparisons have been carried out between Ongun's books and certain popular teenage etiquette books published in the US. The study concludes that although some of Ongun's messages might be found beneficial for certain segments of the teenage population, the fact that she is not an expert in teenage psychology and development, poses several critical questions about the validity of her messages. Besides, Ongun's target audience seems to be the upper-middle classes of the society also raises questions regarding the universality of her messages.