Pop philosophy versus the face: Faciality in dermocosmetic advertisements
Pop felsefe yüze karşı: Dermokozmetik reklamlarında faciality
- Tez No: 161367
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnsansız yüz, faciality, yüzey, Deleuze, pop felsefe, Inhuman face, faciality, surface, Deleuze, pop philosophy. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ POP FELSEFE YÜZE KARŞI: DERMOKOZMETİK REKLAMLARINDA FACIALITY Canar, Burcu Master, Medya ve Kültürel Çalışmalar Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Akın Ergüden Aralık 2005, 125 sayfa Bu çalışma, Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin“faciality”kavramını Deleuzeyen olmayan bir biçimde incelemiştir. Pop Felsefe ve yüz karşıtlığı, pop felsefe, edebiyat, tiyatro, resim ve reklamcılık arasında Deleuzeyen ve Deleuzeyen olmayan bağlantıları kurmak için kullanılmıştır. Deleuze felsefeyi“yüzeylerin sanatı”olarak tanımladığı için, bu tezdeki her kavram üzerinde yürünebilen bir yüzey olarak ele alınmıştır. Sadece bu tezin yazan değil, yüzün kendisi de“bin yayla”üzerinde yürüyüşe çıkmış, pop felsefeye zorla girmiş ve Deleuze' ün“farklılık”ve“tekrar”gibi kavramlarını tersine çevirmiştir. Deleuzeyen kavramlar ve Deleuzeyen olmayan kavramlar birbirleriyle faciality' nin“içinde/üzerinde”yüzleşmişlerdir. Gilles Deleuze, Felix Guattari, Lewis Carroll, Herman Melville, Antonin Artaud, Francis Bacon, Nikolai Gogol, Edmond Rostand, Carlo Collodi, Franz Kafka, Oscar Wilde, Guiseppe Arcimbolde ve Commedia dell' Arte“faciality”nin içindeki faciality' i açığa çıkarmada bu teze ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POP PHILOSOPHY VERSUS THE FACE: FACIALITY IN DERMOCOSMETIC ADVERTISEMENTS Canar, Burcu MA, Department of Media and Cultural Studies Supervisor : Prof. Dr. Akın Ergüden December 2005, 125 pages This thesis analyzes Gilles Deleuze and Felix Guattari's“faciality”, which is not handled in a Deleuzian sense. The opposition between pop philosophy and the face has been studied in order to draw Deleuzian as well as non Deleuzian connections between pop philosophy, literature, theather, painting and advertising. Since Deleuze calls philosophy as the“art of surfaces”, each concept has been taken as a surface to walk on. Not only the author of this thesis but also the face itself takes a walk on“a thousand plateaus”, breaks into pop philosophy and reverses Deleuzian concepts such as“difference”and“repetition”. Deleuzian concepts and non Deleuzian concepts face each other“in/on”faciality. Gilles Deleuze, Felix Guattari, Lewis Carroll, Herman Melville, Antonin Artaud, Francis Bacon, Nikolai Gogol, Edmond Rostand, Carlo Collodi, Franz Kafka, Oscar Wilde, Guiseppe Arcimbolde and Commedia dell' Arte shed light on this thesis in order to reveal the faciality in“faciality”.