Political liberalization in the Arab gulf monarchies with a special emphasis on the experiences of Kuwait and Saudi Arabia
Körfez Arap monarşilerinde politik liberalleşme ve bu alanda Suudi Arabistan ve Kuveyt'in tecrübelerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 161375
  2. Yazar: İREM AŞKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN DAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Körfez Arap Monarşileri, Suudi Arabistan, Kuveyt, politik liberalleşme, temsil kurumlan VII, Arab Gulf monarchies, Saudi Arabia, Kuwait, political liberalization, representative institutions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
oz KÖRFEZ ARAP MONARŞİLERİNDE POLİTİK LİBERALLEŞME VE BU ALANDA SUUDİ ARABİSTAN VE KUVEYT' İN TECRÜBELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Aşkar, İrem Yüksek Lisans, Orta Doğu Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. İhsan D. Dağı Ağustos 2005, 164 sayfa Politik liberalleşme alanında tutucu oldukları bilinen Körfez Arap rejimleri Soğuk Savaş sonrasında farklı iç ve dış dinamiklerin de etkisi ile değişime ve politik reforma kayıtsız kalamamıştır. Özellikle 1990-1991 Körfez Savaşı ve 11 Eylül terörist saldırılan ile Körfez Arap rejimleri üzerindeki iç ve dış baskılar artmış, bu rejimler için meşruiyet krizi kaçınılmaz olmuştur. Dolayısı ile farklı nitelik ve niceliklere sahip olmalarına rağmen politik reformlar Körfez Arap monarşilerinde gerçekleştirilmeye başlamıştır. Bu çalışma Körfez Arap monarşilerinde politik liberalleşmeye yol açan nedenleri ve farklı rejimlerin bu alanda yapmış oldukları ilerlemeleri incelemektedir. Bunun yanında, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın politik liberalleşme alanındaki tecrübeleri ayrıntılı olarak çalışılmakta, karşılaştırılmakta ve bu alanda Kuveyt'in neden Suudi Arabistan'dan belirgin olarak daha başarılı olduğunun üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada elde edilen temel sonuç, her ne kadar Körfez Arap monarşileri politik liberalleşme alanında parlak bir geçmişe sahip olmasalar da, bu ülkelerim siyasi reforma tamamen kapalı kalamamış oldukları ve aralarındaki en tutucu ülke olan Suudi Arabistan'ın bile bu alanda belli bir yol almış olduğudur. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL LIBERALIZATION IN THE ARAB GULF MONARCHIES WITH A SPECIAL EMPHASIS ON THE EXPERIENCES OF KUWAIT AND SAUDI ARABIA Aşkar, İrem M. Sc, Department of Middle East Studies Supervisor: Prof. Dr. İhsan D. Dağı August 2005, 164 pages Arab Gulf monarchies including the constitutional monarchies of Kuwait, Bahrain, Qatar, Oman; and the absolutist monarchies of the Saudi Arabia and the United Arab Emirates, in general, have a poor record of political liberalization. Until the early 1990's, there have been attempts to implement political reforms, however even limited political reforms have been short-lived. Nevertheless, political liberalization in the Arab Gulf monarchies has accelerated particularly since the end of the Cold War, as most of the Arab Gulf ruling elites were then convinced of opening up their political systems. Yet, regardless of similarities in their domestic political contexts, the quality and the quantity of political reform implemented, differed from one Arab Gulf state to another. This study aims to examine, how the ruling regimes of the Arab Gulf have responded to changes in the international context along with the increasing demands for political reform. In addition, it aims to provide the reader with a detailed examination of political liberalization in two specific Arab Gulf states, namely the Kuwait and the Saudi Arabia. Throughout this study, overall performances of Kuwait and Saudi Arabia in terms of political liberalization are compared and the reasons why Kuwait has been noticeably more successful than Saudi Arabia in this field are studied. It is the basic ivconclusion of this study that despite Arab Gulf regimes have been slow in taking steps towards political liberalization, they are not immune to political liberalization, and that even the most conservative Arab Gulf monarchy, the Saudi Arabia has not been able to remain indifferent to change and political reform.