Predictors of disordered eating among Turkish university students
Türk üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarını yordayan değişkenler
  1. Tez No: 161374
  2. Yazar: ÜMİT PEMBECİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP HATİPOĞLU SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme tutumları, başetme stilleri, demografik değişkenler, üniversite öğrencileri, uzman tercihi vıı, Disordered eating, coping styles, demographic variables, university students, expert preference
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz TÜRK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YEME TUTUMLARINI YORD AYAN DEĞİŞKENLER Pembecioğlu, Ümit Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Zeynep Hatipoğlu Sümer Ocak 2005,73 sayfa Bu çalışmanın iki amacı vardır. Birincisi, cinsiyet, yaş, beden kitle endeksi, kilo memnuniyeti, vücut memnuniyeti ve başetme stillerinin Türk üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarını ne derece yordadığtını araştırmaktır. Çalışmanın ikinci amacı kız ve erkek üniversite öğrencilerinin kiloları ile ilgili yorum yapan kişilerden hangisinin görüşünün daha önemli olduğu ve kilo ile ilgili bir problemleri olduğunda başvurdukları uzman tercihleri konusunda bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Ankara ilindeki üç devlet ve bir özel üniversitede okuyan 525 öğrenciye, Yeme Tutumları Testi, Başetme Stilleri Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Cinsiyet, yaş, beden kitle endeksi, kilo memnuniyeti, vücut memnuniyeti ve duygusal odaklı ve problem odaklı başetme sililerinin Türk üniversite öğrencilerinin yeme Tutumlarını ne derece yordadığını değerlendirmek için çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Kız ve erkek üniversite öğrencilerinin kilo ile ilgili bir problemleri olduğunda başvurdukları uzman ve kiloları vıile ilgili yorum yapan kişilerden hangisinin görüşünün daha önemli olduğu konusunda bir fark olup olmadığını ölçmek amacı ile ki kare analizi uygulanmıştır. Yeme tutumlarım en fazla yordayan değişkenler kilo memnuniyeti, cinsiyet, duygusal odaklı başetme stili, yaş, ve beden kitle endeksi olarak bulunmuştur. Beş değişken içinde kilo memnuniyeti, yeme tutumlar ile olumsuz yönde ilişkili bir değişken olarak bulunmuştur. Bulgular, kız öğrencilerin kilo ile ilgili bir problemleri olduğunda diyetisyen ve spor uzmanına aynı oranda danışmayı tercih ettiğini gösterirken, erkek öğrencilerin sırasıyla spor uzmanı, tıp doktoru ve diyetisyene danışmayı tercih ettiklerine işaret etmiştir. Kilo ile ilgili karşı cins arkadaşın yorumu ise hem kız hem de erkek öğrenciler için en önemli kaynak olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTORS OF DISORDERED EATING AMONG TURKISH UNIVERSITY STUDENTS Pembecioğlu, Ümit M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zeynep Hatipoğlu Sümer January, 2005, 73 pages The purpose of the present study is twofold: First, to assess to what extent gender, age, body mass index, weight satisfaction, body satisfaction and coping styles predict disordered eating attitudes of Turkish university students. Second, to examine whether there is a significant difference between female and male university students' expert preference in case of a weight problem and importance of significant other's opinion regarding their weight. Three instruments- Eating Attitudes Test, Coping Styles Inventory, and a Demographic Data Form were administered to 525 students from four (3 state, 1 private) universities of Ankara. A stepwise multiple regression analysis was conducted to evaluate how well emotion focused coping, problem focused coping, gender, age, body mass index, weight satisfaction and body satisfaction predicted the disordered eating attitudes of Turkish university students. A two way contingency table IVanalysis was conducted to evaluate whether there was a significant difference between female and male university students regarding their expert preference in case of a weight problem, and whether there was a significant difference between female and male university students with respect to the importance of significant other's opinion regarding their weight. The variables found to be most predictive of disordered eating attitudes and entered the regression equation were weight satisfaction, gender, emotion focused coping, age, and body mass index. Of the five variables, weight satisfaction was strongly negatively related to disordered eating attitudes. Results indicated that proportions of female students preferring dietitian and fitness expert in case of a weight problem were nearly same, whereas male students prefered fitness expert, medical doctor and dietitian, respectively. Regarding the importance of significant other's opinion in relation to weight, there were no significant differences between two groups. Opposite sex friend's opinion in relation to weight was found to be the most important source for both female and male students.