Macroeconomic impact of workers' remittances on oupput growth: Evidence from Turkey
İşçi dövizlerinin büyümeye makroekonomik etkisi: Türkiye örneği
- Tez No: 161376
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSIT TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşçi Dövizleri, Göç, Dinamik Model, Büyüme, Türkiye, Workers' Remittances, Migration, Dynamic Model, Output Growth, Turkey IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz ÎŞÇÎ DÖVİZLERİNİN BÜYÜMEYE MAKROEKONOMİK ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ YAŞAR, Pınar Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Aysıt Tansel Haziran 2005, 75 sayfa Bu çalışmada, Türkiye için işçi dövizlerinin özel tüketime, yatırıma ve ithalata etkileri yoluyla büyümeye etkisini incelemeyi amaçlayan talep yönlü dinamik yapıda makroekonometrik eşanlı denklem modeli kurulmuştur. Çalışma 1964-2003 dönemini kapsamış ve yıllık veri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, işçi dövizlerinin çarpan etkisiyle büyümeyi pozitif etkilediğini göstermektedir. 1970'lerin başı, özellikle ilk petrol şoku tarihine ve Avrupa'ya işçi göçünün son bulduğu tarihe denk gelen 1973 yılı, işçi dövizlerinin büyümeye en yüksek katkı yaptığı dönem olarak bulunmuştur. Türkiye ve diğer ülkeler için yapılan çalışmalarda belirtildiği gibi işçi dövizleri çoğunlukla tüketim ve ithalat için kullanılsa da, çarpan etkisiyle özellikle 1970'lerin başında Türkiye'nin büyümesine pozitif katkı yapmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MACROECONOMIC IMPACT OF WORKERS' REMITTANCES ON OUTPUT GROWTH: EVIDENCE FROM TURKEY YAŞAR, Pınar M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr.Aysit Tansel June 2005, 75 pages In this study, a demand oriented simultaneous equation macroeconometric model with a dynamic perspective is constructed in order to investigate the impact of workers' remittances on output growth via their effects on key macro variables such as private consumption, investment and imports for Turkey. The study covers the period of 1964-2003 on an annual basis. Results of the analysis suggest that workers' remittances affect output growth in a positive manner through the multiplier process. It is found that the highest induced growth rate by remittances to output growth belongs to the early 1970s especially the year of 1973, which corresponds to the date of first oil shock and also the end of labour migration to Europe. Thus, it is concluded that although workers' remittances have been mostly used for consumption and imports as mentioned in most of the studies both for Turkey and other countries, remittances contributed to economic growth of Turkey positively through the multiplier process especially in the early 1970s.