The military in Turkey from a gender perspective
Toplumsal cinsiyet bakış açısıyla Türk ordusu
  1. Tez No: 161377
  2. Yazar: CEYDA KULOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAKIN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: ordu, ataerkillik, hegomonik erkeksilik, ayrımcılık, cinsiyete dayalı mesleki farklılaşma, kadınlar VII, Military, Patriarchy, Hegemonic Masculinity, Discrimination, Occupational Gender Segregation, Women
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz Kuloğlu, Ceyda Yüksek Lisans, Sosyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Prof Dr. Yakın Ertürk Ocak, 2005, 172 p. Ordu, tarih boyunca önemli bir kurum olagelmiştir. Özellikle ulus devletin kurulması, egemenliğin devam ettirilmesi ve sınırlarının korunması açısından önemini devam ettirmiştir. Erkekler ulusun koruyucuları olarak görülseler de kadınlar, çocuklar ve yaşlılarla birlikte korunanlar olarak kabul edilmişlerdir. Kadın hareketinin etkisiyle kadınlar ordu dahil olmak üzere çalışma hayatında erkeklerle eşit şartlara sahip olmaya başlamışlardır. Bu çalışma böyle bir erkeksi kurum içerisinde kadınların deneyimlerini araştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca bu çalışmanın diğer bir amacı da erkeklerin, kadınların orduya entegrasyon sürecine tutumlarını incelemektir. Kadınlar ve erkekler harp okullarına girme amaçlan açısından benzer motivasyonlara sahiptirler. Bununla birlikte bu kurum içerisindeki deneyimleri birbirlerinden belirgin bir şekilde farklılaşmaktadır. Kadınlar eğitim ve iş hayatında azınlık grubu olduklarından Harp Okulu ve ordu içerisinde sorunlar yaşamaktadırlar. Sorunları temel olarak erkeksi bir kurum içerisinde azınlık cinsiyet olmalarından kaynaklanır. Sorunları, toplumsal cinsiyetle ilişkili sorunlardır, örneğin fiziksel çevre, hijyenik problemler, kıtada çalışma zorluklan ve“göz önünde olma”(high visibility), sorunu Aynca kadınlar ve erkekler arasında dayanışmanın eksikliği ve kadınların kendi aralarında“azınlık grubu”(token group) olmalarından kaynaklanan dayanışma sorunlarından da bahsetmek mümkündür. Bu sorunlarla birlikte kadınlar erkeklerin ayrımcı tutumlarından ve cinsiyete dayalı mesleki farklılaşmasından (occupational gender segregation) ötürü ordu içerisinde ayrımcılıkla karşı karşıya gelmektedirler. Ayrıca“informal bariyer”(glass ceiling), ordu içinde kadınlar açısından etkilidir. vıTürk Silahlı Kuvvetlenende farklı jenerasyonlardan yaşadıkları deneyimler arasında ciddi bir farklılık yoktur ve bu kurum içerisindeki sorunlarla başa çıkmak için farklı stratejiler geliştirmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MILITARY IN TURKEY FROM A GENDER PERSPECTIVE Kuloğlu, Ceyda MS., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Yakın Ertürk January, 2005, 172 p. Military institution is important throughout the history, especially, since the beginning of the nation-states to protect the boundaries and to maintain the sovereignty of the nations. Men have been usually accepted as the protectors of the nation and women have been the protected ones together with the children and the elderly people in that nation. With the impact of the women's movement, women have started to participate equally in working life included military. This study aims to explore the experiences of women in such a masculinist institution. Besides, another aim of this study is to examine the attitudes of the men in the military towards the integration of women. Women and men have similar motivations for enrolling in the military academies. However, their experiences in this institution differ from each other significantly. Because, women are the minority group in terms of their educational and occupational life, they have problems in the military academy and in the military institution in general. Their problems derive basically from being the minority sex in a masculinist institution. They have gender related problems such as physical environmental, hygienic problems, difficulties of working in detachments and high visibility; they have solidarity problems, because there is not much solidarity between men and women in the institution and also there is not much solidarity ivamong women due to the consequences of being the“token group”in the institution. Besides with these problems, women face discrimination in the military institution such as discriminatory attitudes of men, occupational gender discrimination and glass ceiling is effective for the women in the military. There is not very much difference in the experiences of women from the different generations in the Turkish Military and they develop different strategies to over come these problems that they face in the institution.