An analysis of the Pan-European transport network
Avrupa ulaştırma ağlarının analizi
- Tez No: 161433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Ulaştırma Ağı, Avrupa-ötesi Ulaştırma Ağlan, ulaştırma, on koridor, Pan-European Transport Network, Trans-European Transport Networks (TEN-T), transport, ten corridors. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz AVRUPA ULAŞTIRMA AĞLARININ ANALÎZİ Doğan, Torgay Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Türkeş Eylül 2005, 112 sayfa Bu tez, Avrupa Birliği 'ni yakın çevresi ve uzun vadede Kafkaslar ve Orta Asya ile birleştirecek Avrupa Ulaştırma Ağı'nın oluşturulması sürecini incelemektedir. Bu tez, kıta genelinde bir ulaştırma ağı oluşturulmasının, küresel ekonomi içinde pazar ile ulusal ve uluslarüstü güçler arasındaki kapitalist ilişkilerden kaynaklanan çıkış noktalarına odaklanmaktadır. Bu bağlamda, Avrupa bütünleşmesinin ivme kazanması ile Avrupa Ulaştırma Ağı'nın oluşturulması süreçleri de paralel olarak ele alınmaktadır. Öte yandan, tezde, Avrupa Ulaştırma Ağı'nın unsurları olan Avrupa- ötesi Ulaştırma Ağlan, Avrupa Ulaştırma Koridorları ve Alanları (Türkiye'de dahil olmak üzere) ile Avrasya ulaştırma yollan irdelenmektedir. Bu tez, Avrupa Ulaştırma Ağı'nın, Avrupa Birliği'nin ekonomik ve siyasi birlikteliğini sağlamak ve enerji kaynaklarının taşınmasını da içeren Avrupa ve Asya arasındaki ticari ilişkileri düzenlemek amacıyla planlanmış olduğunu göstermektedir. Tezin ana sorunsalı konusunda özgül incelemelerin olmayışı ve Avrupa bütünleşmesi ile Avrupa Ulaştırma Ağı'nın gelişimi süreçlerindeki“inkrimantalizm”; teknik raporlar, hükümetlerarası bildiriler, resmi belgeler, konuşma ve basın açıklamalar gibi ham ve ilk elden bilgilerin yorumlanmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE PAN-EUROPEAN TRANSPORT NETWORK Doğan, Torgay M.Sc, Department of European Studies Supervisor: Associate Prof. Dr. Mustafa Türkeş September 2005, 112 pages This thesis analyses the process of the creation of the Pan-European Transport Network connecting the European Union with the neighbouring regions and Caucasus and Central Asia in the long run. The thesis focuses on the incentives in establishing a continental transport network stemming from the nature of the capitalist relations between market and national and supranational forces in the margins of the global economy. In this context, the parallel processes of the acceleration of the European integration and the establishment of the Pan-European Transport Network are explored. Furthermore, in the thesis, the components of the Pan-European Transport Network, namely the Trans-European Transport Networks (TEN-T), the Pan-European Transport Corridors and Areas (including Turkey), and the Eurasian transport routes are analysed. The thesis seeks to show that the Pan- European Transport Network has been planned to ensure the economic and political cohesion of the European Union and regulate the trade relations between Europe and Asia, including the transportation of the energy resources. The lack of specific analyses on the main problem of the thesis and the incrementalism in the processes of the European integration and development of the Pan-European Transport Network induce the interpretation of the raw and first hand information, such as technical reports, intergovernmental declarations, official documents, speeches and press releases.