An integrative perspective on mergers and acquisitions: Social identity, acculturation, organizational support, rewards, and organizational commitment
Şirket satın almaları ve birleşmeleri üzerine bütünleştirici bir bakış: Sosyal kimlik, kültürleşme, örgütsel destek, ödüller ve örgütsel bağlılık
  1. Tez No: 161432
  2. Yazar: RUKİYE IŞIL YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şirket Birleşmeleri ve Satın almaları, Sosyal Kimlik, Kültürleşme, Örgütsel Bağlılık, Algılanan Örgütsel Destek, Ödül vıı, Mergers and Acquisitions, Social Identity, Acculturation, Organizational Commitment, Perceived Organizational Support, Rewards
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz ŞİRKET SATIN ALMALARI VE BİRLEŞMELERİ ÜZERİNE BÜTÜNLEŞTİRİCİ BİR BAKIŞ: SOSYAL KİMLİK, KÜLTÜRLEŞME, ÖRGÜTSEL DESTEK, ÖDÜLLER VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK Yavuz, Rukiye Işıl Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Reyhan Bilgiç Haziran 2005, 164 sayfa Bu çalışma yakın zaman önce bir başka bankayı satın alan bir Türk bankasında yapılmıştır. Kesit araştırması olarak tasarlanan bu çalışmaya Ankara ve İstanbul'dan toplam 237 kişi katılmıştır. Araştırma sonuçlan önerilen iki kavramsal modelden ikincisini destekler niteliktedir. Buna göre, örgütsel faydanın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi, örgütsel özdeşleşme ve diğer grubun kültürel çekiciliği aracılığıyla gerçekleşmektedir. Araştırma sonuçlan ayrıca satın alan bankaya mensup üyelerin satın alınan banka üyelerine oranla birleşme sonrası banka hakkında daha pozitif tutumlar geliştirdiklerini ortaya koymuştur. Bu tutumlar, yeni banka ile özdeşleşme ve yeni bankaya bağlılık, birleşme nedeniyle ortaya çıkan örgütsel faydalardaki değişiklikler olarak sıralanabilir. Ayrıca, satın alınan banka çalışanlarının satın alınan banka çalışanlarına oranla birleşmeden önceki bankalarıyla daha fazla özdeşleştikleri ortaya çıkmıştır. vıSonuçlar birleşme sonrası banka hakkında en pozitif tutumları birleşme sonrası kültürleşme tipini“entegrasyon”olarak algılayan çalışanların geliştirdiklerini, en negatif tutumların ise birleşme sonrası kültürleşme tipini“ayrılık”olarak algılayan çalışanlar tarafından geliştirildiğini ortaya koymuştur. Buna ek olarak, katılımcılar genel olarak“ayrışma”tipini kavramsal olarak“entegrasyona”yakın algılamışlardır. Son olarak,“asimilasyon”u kültürleşme tipi olarak algılayan çalışanlar beklenenden daha negatif sonuçlar göstermişlerdir. Bu çalışmanın en önemli katkıları (1) sosyal kimlik ve kültürleşme literatürlerini bütünleştirerek bunu şirket birleşme ve satın almalarına uygulamak (2), (2) literatürdeki iki rakip kavramsal modeli karşılaştırmak, ve (3) hipotezleri gerçek yaşam ortamında test etmek olarak sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTEGRATIVE PERSPECTIVE ON MERGERS AND ACQUISITIONS: SOCIAL IDENTITY, ACCULTURATION, ORGANIZATIONAL SUPPORT, REWARDS, AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT Yavuz, Rukiye Işıl M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Reyhan Bilgiç June 2005, 164 pages This study took place in a recently merged Turkish bank. Two hundred and thirty seven employees from both Ankara and Istanbul participated in the study, which was designed as a cross sectional survey. The results indicated that the model proposing the mediating effect of post-merger organizational identification together with perceived attractiveness of the merger partner on the relationship between merger- induced changes in organizational benefits and commitment to post-merger organization was supported. The results also indicated that members of the acquiring bank had more favourable attitudes in terms of identification and commitment to the post-merger organization and perceive the changes in organizational benefits more favorably after controlling for the total tenure. Members of the acquired bank, on the other hand, were found to be more identified with their pre-merger organization. IVThe results further revealed that those employees perceiving mode of acculturation as integration exhibited the most favourable post-merger attitudes whereas separation produced the least favourable outcomes. Moreover, participants generally interpreted deculturation as conceptually closer to integration. Hence, those employees who perceived the acculturation mode as deculturation produced responses similar to those of integration. Lastly, assimilation brought about less favourable outcomes than anticipated. The major contributions of this thesis are (1) integrating social identity and acculturation literatures and applying them to an M&A context, (2) comparing two competing conceptual models in the literature, and (3) testing hypotheses in real life setting.