Örgüt kültürünün örgütlerin performans değerleme sistemlerini belirlemeleri ile ilişkisine yönelik bir araştırma
The relationship between the organizational culture and organisation's performance appraisal systems determination
- Tez No: 161474
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Performans Değerlendirme, İnsan Kaynaklan Yönetimi, İlaç sektörü, Culture, Performance Appraisal, Human Resources Management, Chemical Sector XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET Bu çalışmada örgüt kültürünün, örgütlerin performans değerlendirme sistemlerini belirlemeleri ile ilişkisinin var olup olmadığı irdelenmektedir. Çalışma, kültürün tanımı ve kültürü oluşturan unsurlar ile ilgili genel bilgilerin verilmesi ile başlanmakta; kültürün işletmeler açısından önemi; kültürün verimlilik, strateji, örgütsel yapı, teknoloji ve liderlik ile ilişkisi; ulusal kültür ve örgüt kültürü ile ilgili bilgilere yer verilmektedir. Çalışmada daha sonra, performans değerlendirme sistemlerinin amaçlan ve yararları; tanımı, kapsamı, süreci, sonuçlarının kullanıldığı alanlar, sınıflandırılması ve sonuçların kontrolü, değerlendirmede karşılaşılan sorunlar örgüt kültür ve performans değerlendirme sistemi ile olan ilişkisi kuramsal olarak irdelenmektedir. Yapılan araştırmalar her işletmenin kültürünün farklı olduğunu ve tek bir performans değerlendirme sisteminin bütün işletmelerde istenilen amaca ulaştıramayacağını ortaya koymaktadır. Çalışmada bu düşünceden hareketle, farklı performans değerlendirme sistemi uygulayan aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin kültürel boyutlarım araştıran bir uygulamaya yer verilmektedir. Uygulamada, İstanbul'da ilaç sektöründe faaliyet gösteren iki şirkete anket çalışması yapılmıştır. Sonuçlar SPSS 13.0 programı ile analiz edilmiştir. Her iki işletmenin örgüt kültürü boyutlarına ilişkin frekans dağılımları alınarak, boyutlar arasındaki farklılıklar işletmelerin uyguladıkları performans değerlendirmenin özellikleri çerçevesinde teorik olarak yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the current study, if there is or not a relationship between organizational culture and performance appraisal systems determination have been investigated. The current study has begun with giving general information about culture's definition and components that constitute the culture. In the study, we have explained the importance of the culture in the companies, the culture's relationship with productivity, strategy, organizational stuff, technology and leadership; information about national culture and organizational culture. Moreover, the purposes and benefits of performance appraisal systems; it's definition, extension, progression, using areas of performance appraisal results, classifying and problems in appraisal, the relationship between the organizational culture and performance appraisal systems determination has been clarified in theoretical frame in the study. The study shows that, all companies culture's are different and one performance appraisal system can not attain all companies' purposes. In the study with this opinion, it's given an application which includes working in the same sector with using different performance appraisal system companies' culture's dimensions. In the application, two companies which are working in the chemical sector in Istanbul had been questionnaired and it's benefits were analyzed with SPSS 13.0 program. In the analyzes, both companies' organizational culture's dimensions' frequency distributions had been taken and the differences of dimensions of companies' performance appraisal systems characteristics were tried to interpret in the theoretical frame.