Mobilizing the kurds in Turkey: Newroz as a myth
Türkiye'de kürtleri mobilize etmek: Bir mit olarak newroz
- Tez No: 161563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YEĞEN, YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Newroz, Kürt milliyetçiliği, ideolojik mücadele, mit, Newroz, Kurdish nationalism, ideological struggle, myth IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE KÜRTLERİ MOBILIZE ETMEK: BİR MIT OLARAK NEWROZ Aydın, Delal Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Mesut Yeğen Ortak Tez Yöneticisi: Yrd.Doç. Necmi Erdoğan Aralık 2005, 132 sayfa Bu tez Türkiye'de Kürtler'in ayrı bir kimlik talebiyle mobilize edilmesi sürecinde Newroz'un rolünü incelemektedir. Newroz'un Kürt kültürel ya da ulusal birliğini kurmak/yaratmak amacıyla ideolojik bir araç olarak kullanıldığı öne sürülmektedir. Newroz'un bu işlevi birbiriyle ilişkili iki teorik perspektifin vasıtasıyla incelenmektedir. Newroz, bir yandan Kürt ulusal kimliğini kurmak için kullanılan bir mit olarak ele alınmaktadır. Diğer yandan, Newroz hegemonik kültüre karşı Kürtler arasında kültürel birlik yaratmak için bir karşı hegemonya aracı olarak dikkate alınmaktadır. Bu inceleme ile hegemonik bir süreç bir mit üzerinden/yoluyla gösterilmektedir. Newroz'un Kürtler' i mobilize etmekte kullanımının dikkate değer bir başarıyla sonuçlandığı; bunun da onun Kürt ve Türk milliyetçilikleri arasında ideolojik bir savaş alanına dönüşmesine yol açtığı iddia edilmetedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOBILIZING THE KURDS IN TURKEY: NEWROZ AS A MYTH Aydın, Delal M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mesut Yeğen Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Necmi Erdoğan December 2005, 132 pages This thesis analyses the role of Newroz in the process of mobilization of the Kurds with the claim of separate identity in Turkey. It is claimed that Newroz is utilized as an ideological tool in order to construct/create Kurdish cultural or national unity. This function of Newroz is examined through two theoretical perspectives which are related to each other. On the one hand, Newroz is taken as a myth which has been used in the construction of Kurdish national identity. On the other hand, Newroz is considered as a tool for counter-hegemony against the hegemonic culture to create cultural unity among the Kurds. Through this analysis, a hegemonic process over/through a myth is revealed. It is claimed that the utilization of Newroz in mobilizing the Kurds resulted in a remarkable success, which gave rise to its turning out to be an ideological battlefield between Kurdish and Turkish nationalisms.