Transnationalism: A new theoretical frame and a new analytical tool in international migration studies
Ulus-ötesicilik: Uluslararası göç çalışmalarında yeni bir teorik çerçeve ve yeni bir analitik araç
  1. Tez No: 161565
  2. Yazar: BESİM CAN ZIRH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE ÜSTÜNER, DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusötesilicik, Ulusötesi Toplumsal Mekan, Aşkın-göçmen, Ulusötesi Topluluk, Uluslararası Göç, Göçmen. vı, Transnationalism, Transnational Social Space, Trans-migrant, Transnational Community, International Migration, Migrant.
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz ULUS-ÖTESİCİLİK: ULUSLARARASI GÖÇ ÇALIŞMALARINDA YENİ BİR TEORİK ÇERÇEVE VE YENİ BİR ANALİTİK ARAÇ Zırh, Besim Can Yüksek Lisans, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Fahriye Üstüner Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç Aralık 2005, 104 sayfa Bu tez ulusötesicilik kavramım uluslararası göç çalışmalarında yeni ortaya çıkan bir yaklaşım olarak inceler. Bu çalışmanın amacı bu yeni yaklaşımın oluştuğu bağlamı değişen küresel bağlam çerçevesinde anlamaktır. Ek olarak, bu çalışma, yeni bir teorik çerçeve ve analitik araç olarak ulusötesicilik kavramının işlevlerini çağdaş göç görüngülerini anlamaya yönelik bir araştırma acendası oluşturma doğrultusundaki yeterliliğini sınamak üzere incelemeyi amaçlar. Bu çalışmanın sonucu olarak, ulusötesicilik kavramının çağdaş göç görüngülerini anlamak doğrultusunda yeterli bir yaklaşım ve araştırma acendası oluşturduğu savına varılmıştır. Her ne kadar, ulusötesicilik müesses bir yaklaşım olmasa da, özel olarak göçmen toplulukların ulusötesi etkinlikleri ve ilişkileri, genel olarak çağdaş göç görüngüleri bu kavram çerçevesinden çalışılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSNATIONALISM: A NEW THEORETICAL FRAME AND A NEW ANAYLITICAL TOOL IN INTERNATIONAL MIGRATION STUDIES Zırh, Besim Can M.S., Department of Public Administration and Political Science Supervisor: Assist. Prof. Dr. Fahriye Üstüner Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç December 2005, 104 pages This thesis analyses the concept of transnationalism as a newly emerging approach in the field of international migration. This study aimed to try to understand the context of the emergence of this new approach in relation with changing global context. Additionally, this study also aimed to analyse functions of the concept of transnationalism as a new theoretical frame and a new analytical tool to generate an appropriate research agenda in order to study contemporary migratory phenomena. This study has concluded that the concept of transnationalism can generate an appropriate approach and research agenda to understand contemporary migratory phenomena. In spite of the fact that transnationalism is not a well-established approach, transnational practices and relations of migrant communities in specific and contemporary migratory phenomena in general can be studied in the frame of this new concept. IV