Strengthening Turkish small and medium size enterprises and promoting entrepreneurship in the light of European Union policies
Avrupa Birliği politikaları ışığında Türkiye'deki küçük ve orta boy işletmelerin güçlendirilmesi ve girişimciliğin teşvik edilmesi
  1. Tez No: 161566
  2. Yazar: SEVAL İSKENDER IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Müteşebbis, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler, Avrupa Birliği, Enterprise, Entrepreneur, Entrepreneurship, Small and Medium Sized Enterprises, European Union. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ AVRUPA BİRLİĞİ POLİTİKALARI IŞIĞINDA TÜRKİYE'DEKİ KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE GİRİŞİMCİLİĞİN TEŞVİK EDİLMESİ IŞIK İSKENDER, Seval Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aylin EGE Eylül 2005, 176 sayfa Bu tez, Türkiye'deki Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) güçlendirilmesinin ve girişimciliğin teşvik edilmesinin yollarını mevcut AB politikaları ışığında bütüncül bir yaklaşımla analiz etmiştir. Teorik çerçevenin analizi ile Türkiye ve Avrupa Birliğindeki KOBİ'lerin yapısının, mevcut KOBİ politikalarının ve geleceğe yönelik stratejilerin araştırılması, bu çalışmanın temel aşamalarıdır. Bu tez, Adana' dan KOBİ'ler üzerinde yapılan örnek çalışmanın sonuçlan ile de desteklenen, Türkiye'deki KOBİ politikalarının zayıflıklarına işaret ederek eleştirel bir değerlendirme yapmıştır. Bu çalışma Türkiye'deki KOBİ politikalarının eksikliklerini ortadan kaldırmaya yönelik bazı öneriler getirmeye de çalışmıştır. Bu tezin ana fikri girişimciliği teşvik etmek ve Türk KOBİ'lerine destek sağlamak için geliştirilmesi gereken uzun vadeli bir stratejinin, mevcut politikaların gözden geçirilmesini ve AR-GE, teknoloji, işçi piyasası, mali piyasalar, eğitim ve sosyal politikalar gibi geniş politika alanlarında etkin tedbirleri gerektirdiğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRENGTHENING TURKISH SMALL AND MEDIUM SIZE ENTERPRISES AND PROMOTING ENTREPRENEURSHIP IN THE LIGHT OF EUROPEAN UNION POLICIES IŞIK İSKENDER, Seval M.A., in European Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aylin EGE September 2005, 176 pages This thesis analyses the ways of strengthening Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) in Turkey and promoting entrepreneurship in the light of the current EU policies from a holistic approach. Analyses of theoretical framework and exploring the structure of SMEs, existing support policies and the future strategies of both European Union and Turkey are the major stages of this study. This thesis makes critical evaluation of SME policies in Turkey by pointing out their weaknesses, which are supported by the results obtained from the case study conducted on SMEs in Adana. This study also attempts to develop some recommendations in order to eliminate shortcomings of SME policy in Turkey. The main idea of this thesis is that a long term strategy, which should be developed in order to promote entrepreneurship and support Turkish SMEs requires reassessment of the policies and developing effective measures in wide range of policy domains such as, R&D, technology, labor markets, financial markets, education and social policies.