A Case in diaspora nationalism: Crimean Tatars in Turkey
Diyaspora milliyetçiliğinde bir örnek: Türkiye'deki Kırım Tatarları
- Tez No: 94972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İÇDUYGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Diyaspora, diyaspora milliyetçiliği, ulusaşırı milliyetçilik, Kırım Tatarları, Diaspora, Diaspora Nationalism, Transnationalism, Crimean Tatars
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
“Diyaspora”, ana yurtlarının dışına dağılmış, ama ana yurtları ve soydaşlarıyla bağlarını sürdüren topluluğu anlatan eski bir olgu olarak, son yıllarda, yeni bir biçimde olmakla beraber, oldukça hareketlendi. Bu tez bu benzersiz olgu için“diyaspora milliyetçiliği”terimini önermektedir. Diyaspora milliyetçiliği ana yurt, konuk eden devlet ve diyaspora topluluğu arasındaki ilişkiye dayandığından, belli başlı milliyetçiliklerden ayrılır. Diyaspora milliyetçiliği, milliyetçiliğin hakim kavramsallaştırmalarını yerinden oynatırken, aslında bir taraftan da millet ve etnikliği küresel bir çerçevede yeniden kuruyor. Bu nedenle özelliklerini ve yapısını tam olarak anlayabilmek için yeni bir kavramsal araç gerektiriyor. Sınırlan aşan ilişkileri betimlemek için yeni bir terim olan“ulusaşırı milliyetçilik”(transnationalism) bu işlevi görür. Kırım Tatarları'nın son yıllarda yükselen diyaspora milliyetçiliği ancak bu kavramsal çerçevenin ışığında tam olarak anlaşılabilir. Diyaspora milliyetçiliğini bu şekilde kavramsallaştıran bu çalışma hem Türkiye'deki Kırım Tatarları'nındiyaspora milliyetçiliğini belirleyip dönemlere ayırarak analiz etmeye çalışmakta, hem de bu örneği ilerki kuramsal ve tarihsel çalışmalar için önermektedir. Kırım Tatar diyaspora milliyetçiliği diğer milliyetçiliklerden daha farklı problemlerle karşılaşmakta ve sonunda küresel çağdaki 'yeni siyaset'e katkıda bulunan farklı çözümler getmektedir.
Özet (Çeviri)
“Diaspora”, an old phenomenon, signifying dispersed people outside their homeland, who sustain their ties with their homeland and their co-ethnics, highly mobilized in politics in recent years, certainly in a new form. This thesis suggests the term“diaspora nationalism”for this unique phenomenon. As“diaspora nationalism”is based on the triadic relationship of homeland, host-state and diaspora community, it differentiates from mainstream nationalisms. While challenging the dominant conceptualizations of nationalism, in fact diaspora nationalism reconstructs nation and ethnicity in a global framework. Therefore it necessitates a new conceptual tool for fully appreciating its features.“Transnationalism”, which is a new term to denote the relations across the borders, provides us with the adequate conceptual tool. The rising diaspora nationalism of the Crimean Tatars in recent years can only be fully apprehended in the light of this conceptual framework. With this conceptualization of mdiaspora nationalism, this study specifies, periodises, and tries to analyse the diaspora nationalism of the Crimean Tatars in Turkey, by also suggesting the case for further theoretical and historical inquiry. Having transnational and hybrid features, Crimean Tatar diaspora nationalism faces with different problems and find different solutions, which in the end contribute to the“new politics”in the global era.