Yün halı ipliklerinin alıç (Crataehus sp. ve Crataegus sp.) yaprakları ile boyanmasından elde edilen renkler ve bazı hastalık değerleri
The colors and some fastness values which are obtained from wool carpet thraed's being dyeing with hawthorn (Crataegus sp. ve Crataegus sp.) and leaves
- Tez No: 161648
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Alıç (Crataegus monogyna Jacq. ve Crataegus tanacetifolia (Lam) Pers.), haslık, iplik, halı, Hawthorn (Crataegus monogyna Jacq. ve Crataegus tanacetifolia (Lam) Pers.), cratare, string and carpet, natural dyeing, fastness, rug. \
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: El Dokumaları ve Örgüleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Alıç (Crataegus sp.) doğal boyacılıkta hiç kullanılmamış bir bitkidir. Fakat yapmış olduğumuz deneme boyalarında bu bitkinin doğal boyacılıkta kullanılabileceği saptanmıştır. Alıç yapraklarından elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerindeki ışık, sürtünme ve su damlası haslıkları incelenmiştir. Bununla bitkisel boyacılıkta kullanılabilecek olan alıç bitkisi ile herhangi bir örnek için tespit edilecek bir boyama tekniği ve haslık değeri; halı ipliğini boyamada seçilecek en ideal mordan, mordan oram, bitki oram ve boyama yöntemi saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Even thıugh Hawthorn has never been used in natural dyeing our dyeing trials showed us tha it could be used in natural dyeing jobs. Color samples obtained from Hawthorn leaves and their light, friction and water drop fastness on the wool carpets were observed. By those experiments, a dyeing technic for any given sample using Hawthorn plant and its fastness volves, the ideal mordan to paints the carpets strings the mordan coefficient, the plants coefficient and finally a dyeing method were tried to be deduced.