Türk musikisinde sistem ve sisteme uyan-uymayan aralıkların (seslerin) kullanımında ortaya çıkan sorunlar ve bunların çözümüyle ilgili bazı düşünceler
Some tuoughts about the system&the problems realized in the use of intervals (sounds) in and out of accordance with the Turkish classical music and their solution
- Tez No: 161658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇIPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Musikisi, Sistem, îcra, Aralık, Perde, Çarpma Yöntemi, Sistemciler ve İcracılar, Turkish Music, System. Performance, Interval, Pitch, Acciaccatura Method, Theorists and Performers
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
TÜRK MUSİKİSİNDE SİSTEM VE SİSTEME UYAN-UYMAYAN ARALIKLARIN (SESLERİN) KULLANIMINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR VE BUNLARIN ÇÖZÜMÜYLE İLGİLİ BAZI DÜŞÜNCELER YÜKSEK LİSANS TEZİ Emrah HATIPOGLU SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜZİK ANASANAT DALI TÜRK SANAT MÜZİĞİ BİLİM DALI Danışman Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÇIPAN 2005 ÖZET Türk Musikisinin bazı perdelerinde nazariyat dışı uygulamalar, yaşayan musikinin bir gereğidir. Mutlak mükemmeliyette bir sistemin bu manada mevcut olmadığı göz önünde bulundurulursa, sistemin buna cevap veremeyişinin normal kabul edilmesi gerekir. Türk Musikisi,“yatay”ve“melodik”karakterdedir. Dolayısıyla, seslerin ve aralıkların birbirlerine bağımlılığı, perdelerde -genellikle pest yöne doğru- sapmaların oluşmasıyla aralıkların sert baskılardan kurtulması yaşanılan gerçeklerdir.Bu çalışmada,“Türk Musikisi Solfeji”eğitiminin öneminden, sistemcilerle icracıları karşı karşıya getiren bazı durumlardan ve sistemle icranın -barışık bir şekilde- nasıl bir arada bulunabileceğinden bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
SOME TUOUGHTS ABOUT THE SYSTEM & THE PROBLEMS REALIZLED İN THE USE OF INTERVALS (SOUNDS) IN AND OUT OF ACCORDANCE WITH THE SYSTEM IN TURKISH CLASSICAL MUSIC AND THEIR SOLUTION MASTER DEGREE THESIS Emrah HATİPO?LU SELÇUK UNIVERSITY SOCIAL SCENCES INSTITUTE DEPARTMENT OF TURKISH CLASSICAL. MUSIC Advisor Assoc Prof. Dr. Mustafa ÇIPAN 2005 ARSTRACT Out of theory executians in some of the pitehes of Turkish Music is a necessity of the living music. Since an absolutely perfect theory (system) does not exist in this sense, it should be accepted as normal that the theory (system) is unable ta answer out of theory executions. The character of Turkish Music is“horizontal”and“melodic”. Therefore, the interdependence of sounds and intervals, the release of interval from strong pressures from the occurrence of the deviation in pitch -usualiy towards base- are a reality.In this study, the importance of the education of“The Turkish Music Solfej”(note training), some of the situations that bring the theorists and performers in opposition and how theory (system) and performance can be together in peace will be examined,