İlköğretim matematik dersinde problem çözme stratejilerinin problem çözme başarısına etkisi
Effect of problem solving strategies on problem solving achievement primary school mathematics
- Tez No: 161817
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSA KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme stratejileri, problem çözme, problem çözme başarısı, Problem solving strategies, problem solving, problem solving achievement m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM MATEMATİK DERSİNDE PROBLEM ÇÖZME STRATEJİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BAŞARISINA ETKİSİ Sema SULAK Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. İsa KORKMAZ 2005, 146 sayfa Jüri: Prof.Dr. Yaşar BAYKUL Prof.Dr. Muammer C. MUŞTA Yrd.Doç.Dr. İsa KORMAZ Bu çalışma, ilköğretim 2. sınıf öğrencilerinin problem çözme stratejilerindeki başarısını ve bu stratejilerdeki başarının problem çözme başarısına etkisini araştırmaktadır. Kontrollü olarak; ilköğretim ikinci sınıf öğrencileri üzerinde 14 hafta boyunca deneysel olarak yürütülen çalışmanın verisi uygulamaların ortasında ve sonunda uygulanan problem çözme stratejileri ile dört işlem problemlerinden oluşturulmuş kısa cevaplı yazdı yoklama tipindeki testlerden, öğrencilerle yapılan nitel görüşmelerden ve uygulamalar süresince yapılan gözlemlerden elde edilmiştir. Araştırma sonunda, deney grubu öğrencileri şekil-şema yapma, tablo yapma, matematik cümlesi yazma, matematiksel yapılardan yararlanma, liste yapma, akü yürütme, geriye doğru çalışma ve tahmin-kontrol stratejilerinde manidar farklılıkta başardı bulunmuştur. Problem çözme stratejileri başarısı ile problem çözme başarısı arasında pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Problem çözme başarısı bakımından da deney grubu kontrol grubundan manidar düzeyde başardı bulunmuştur ve problem çözme stratejilerinin problem çözme başarısını artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTACT Master Thesis EFFECT OF PROBLEM SOLVING STRATEGIES ON PROBLEM SOLVING ACHIEVEMENT IN PRIMARY SCHOOL MATHEMATICS Sema SULAK Selçuk University Graduate School of Social Sciences Department of Primary Education Supervisor Assistant Prof. Isa KORKMAZ 2005, 146 page Jury: Prof. Yaşar BAYKUL Prof. Muammer C. MUŞTA Asistant Prof. Isa KORKMAZ This study searches the success of the students in the second grade of primary school in problem solving strategies and the effect of this success in these strategies on problem solving achievement The data of the study experimentally carried out on the second grade students in primary school during 14 weeks by controlled has been obtained from the written tests with short answers and prepared from four basic operations and problem solving strategies applied in the middle or end of the practises, from qualitive interviews with the students and the observations during the practises. At the end of the study, experiment group have been found significantly successful in the strategies of making a drawing-diagram, malting a table, writing mathematical sentences, looking for pattern, making a list, using logical reasoning, working backwards and guess-check strategies. It has been concluded that there is a positive strong relation between the achievement of problem solving strategies and success in problem solving. The experiment group has also been found significantly more successful than the control group in problem solving and has been concluded that problem solving strategies increase the problem solving achievement