Muhasebe bilgilerinin denetimi ve Azerbaycan'da muhasebe denetimi alanındaki gelişmeler
Audit of accounting informations and development of accounting audit in Azerbaijan
- Tez No: 161833
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Denetim, Bağımsız Denetim. 111, Accounting, Audit, Independent Audit. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MUHASEBE BİLGİLERİNİN DENETİMİ VE AZERBAYCAN' DA MUHASEBE DENETİMİ ALANINDAKİ GELİŞMELER Elşad GULUZADE Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilimdalı Muhasebe Finansman Bilimdalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali ALAGÖZ Konya - 2004, Sayfa: 125 Bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesi ve büyümesi muhasebenin hukuksal altyapısı ile uygulanacak muhasebe ve denetim tekniklerine bağlıdır. Bir ülkede muhasebe ve denetim mekanizması yoksa o ülkenin sağlam bir muhasebe hukuku düzeni, sistemi ve tekniği olduğundan bahsedemeyiz. Muhasebe denetimi, kurum ve kuruluşların ekonomik faaliyetlerinin rakamsal kayıtlarını Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri ( GKGMİ )' ne uygun ve tutarlı bir şekilde düzenlemekle yükümlüdür. Muhasebe denetimi ekonomik olayların gerçek mahiyetinin ilgili mevzuat ve GKGMİ' ne uygun olarak, kayıtlarda yer alıp almadığını tarafsız olarak delilleri ile araştırıp sonuçlandıran ve onaylayan sistematik bir çalışmadır. Ülkelerin kalkınmasında önemli engeller olan vergi kaçağının önlenmesi ve kayıt dışı ekonominin kayıtlı hale getirilmesi çok önemlidir. Denetimin etkinliği ise, bağımsız denetim ile sağlanabilir. Eski Sovyetler Birliğinin çökmesi ile kurulan yeni Cumhuriyetlerin asıl amacı kendi ekonomisindeki eksiklikleri tamamlamak için ekonomik ve sosyal kalkınma programlarını uygulamak ve uygulamanın denetimini hayata geçirmektir. Çalışmada bağımsızlığını kazanmış devletlerden Azerbaycan bu yönde incelenmeye alınmıştır. Yeni ekonomi sistemine geçiş yapan Azerbaycan muhasebe alanındaki gelişmelere dikkat verdiyi alanlardan biri oldu. Bu sahada 1996 yılında Azerbaycan'ın Milli Meclisi' nde almış olduğu kararlar sayesinde gelişmeler göstermiş fakat uygulamaların baya zamanalacağı görümünü çizmiştir. Çalışmada Azerbaycan Cumhuriyeti' nin muhasebe bilgilerindeki ilerlemeler ve eksikliklere yer verilmiş. Bu çalışmada Azerbaycan' in muhasebe denetimi alanındaki gelişmelerin Genel Kabul Görmüş Denetim Standartlarının takibi ve hayal geçirilmesi incelenmiş Bir ülkenin ekonomik kalkınması ancak iyi işleyen bir muhasebe düzeni ve onun etkin bir şekilde denetimi ile olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER' S THESİS AUDIT ON ACCOUNTING INFORMATIONS AND DEVELOPMENTS ON AZERBAIJAN'S ACCOUNTING AUDIT Elshad GULUZADE Selçuk University Social Sciences Institute Department of Managing Department of Accounting Financing Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ali ALAGÖZ Konya - 2004, Page: 125 Economical and social development and growth success in country depends on a sound accounting and auditing mechanism in the country, and technical background of accounting and auditing system. In the absence of accounting and auditing system, we can't expect to have it has a strong law pattern, system and technique. Accounting audit is responsible to put in order numeral records of organizations associations economic activities as appropriate and coherent with General Accepted Accounting Principles (GAAP). As for auditing is a systematic work which searches as neutral with its evidences weather true nature of economic events are included in registrations belong to General Accepted Accounting Principles and related law then bring a conclusion and last approve it. It's very important to be registered the tax evasion and unregistered economy which are important difficulties to progress of countries. The base aim of former Soviet Union Republics was to apply economical and social development programs and to do application audit to complete deficiencies in their economy. In this study Azerbaijan is taken for investigation. Passed on new economical system one of important sphere of Azerbaijan, has paid attention on developments of accounting. On this sphere on 1996 the parliament of Azerbaijan“Milli Meclis”has made decision to take a step on developments of accounting audit but applications on this sphere takes more times as Azerbaijan government thought. On this study are researched advances and deficiencies on accounting informations of Azerbaijan Republic. Study includes developments of accounting audit with General Accepted Accounting Principles. It can be by fine operated accounting pattern and its effective auditing. As for effectiveness of audit can be providing by independence of audit, independent audit.