Yatılı ve ailesi ile kalan lise öğrencilerinin atılganlık, sosyal destek ve başarılarının karşılaştırılması
The essertiveness, social support and comparing of their success of the high school students whom are living in a boarding school and with own families
  1. Tez No: 161832
  2. Yazar: MEDİHA ARICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yatılı okul-sosyal destek-atılganlık-başarı, Boarding school, social support, assertiveness, success. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırmada yatılı okulda ve ailesi ile kalan lise öğrencilerinin atılganlık, sosyal destek ve başarıları karşılaştırılmıştır. Araştırma tarama modelinde olup, araştırmanın örneklemi; Karaman ilindeki Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Karaman Lisesi ve Sağlık meslek Lisesinde 2003/2004 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 200 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Rathus Atılganlık Envanteri, Aileden ve Arkadaşlardan Algılanan Sosyal destek Ölçeği uygulanmıştır. Başarı durumları hakkında da yıl sonunda okul idarelerinden öğrencilerin basan ortalamaları alınmıştır. Verilerin analizinde bağımsız t testi kullanılmış ve bulgular 0.05 manidarlık düzeyinde ele alınmıştır. Araştırmada ailesi ile kalan öğrencilerin yatılı okulda kalan öğrencilere göre atılganlık düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.Ailesiyle kalan kızların, yatılı kalan kızlardan ve ailesi ile kalan erkeklerin, yatılı erkeklerden daha atılgan oldukları bulunmuştur. Hem yatılı okulda kalan hem de ailesi ile kalan öğrencilerin cinsiyetleri ile atılganlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yatılı okulda kalan öğrencilerle ailesi ile kalan öğrencilerin Ailelerinden ve Arkadaşlarından algıladıkları sosyal destek düzeylerinin hiçbir alt boyutunda anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Yatılı okulda kalan öğrencilerin arkadaşlarından algıladıkları sosyal destekte cinsiyete göre anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir Ancak aileden algılanan sosyal destek boyutunda aktif duygusal destek ve araçsal destek alt boyutlarında kızların erkeklerden daha fazla sosyal destek algıladığı bulunmuştur. Ailesi ile kalan lise öğrencilerinin arkadaşlarından algıladıkları sosyal destekte Benlik saygısı ile ilgili duygusal destek ve Bilgisel destek alt boyutlarında kızların erkeklerden daha fazla destek algıladığı bulunmuş, diğer alt boyutlarda ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ailelerinden algıladıkları sosyal destekte ise bilgisel destek, aktif duygusal destek ve araçsal destek alt boyutlarında kızların erkeklerden daha fazla sosyal destek algıladığı, diğer alt boyutlarda anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the assertiveness, social support and comparing of their success of the high school students whom are living in a boarding school and with own families were investigated. Living in a boarding school or in a family, variables of sex and social support and differences about their success were investigated. The model of study is search and its sample 200 students of science high school, Anatolian High school, Karaman High school and Health High school in 2003- 2004 season. In this investingation as a mean of receiving datum Ramus Assertivesness Inventory“ and ”The Scale of Social Support Perception from Family and Friends“ is performed. About their level of success, their marks were got from the scholl administrations at the end of the year. For analysing data ”indipendent t test" analys was used and findings was got the level of 0,05 significant. In this research it is understood that assertiveness level of students whom are living with own families is higher than the boarding school students. It is found out that there isn't any difference about their sex and level of assertiveness between the boarding school students and the others. Any subscale of social support level which is perceived from their families and friends,and significant differences weren't seen, sex differences weren't significant difference seen about social support which is perceived from their friends whom are staying in a boarding school. But dimension of social support which is perceived from families and active sensitive support and louser dimension of mean support. It was fount out that girls were perceived much more social support than boys. Coming to subscales of social support and knowledgement support, high school girls students whom are staying with own families, were perceived much more about than boy students, other subscale any significant diffences weren't seen. In the social support at the subscales of knowledgement support, active sensitive support than mean support girls students perceived more support than the boys and at the other subscale,there weren't any sigbificant differences, this was found out.