De-regulatory urban redevelopment policies in gecekondu areas in Turkey: The case of Dikmen Valley
Türkiye'de gecekondu alanlarında kuralsızlaştırıcı kentsel yenileme politikaları: Dikmen Vadisi örneği
  1. Tez No: 161920
  2. Yazar: ANIL MÜHÜRDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Yenileme, Kentsel Yeniden-canlandırma, Yerinden Edilme, Kuralsızlaştırma vii, Urban Renewal, Urban Regeneration, Displacement, De-regulation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE GECEKONDU ALANLARINDA KURALSIZLAŞTBRICI KENTSEL YENİLEME POLİTİKALARI: DİKMEN VADİSİ ÖRNEĞİ Mühürdaroğlu, Anıl Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Tarık Şengöl Aralık 2005, 172 sayfa Refah devleti dönemindeki kentsel yenileme politikaları genellikle, 19401ar ile 19701er arasında yaygın olan sosyal mühendislik paradigması ile bağlantılandırılmaktadır. karşın 1970lerde ortaya çıkan devletin mali krizi ve bunun devamında yeni sağın hegemonyası ile birlikte kentsel yenileme faaliyetleri dahil olmak üzere kentleşme politikalarında kuralsızlaştıncı ve serbest piyasa yönelimli politikalar ve rant kaygısı artan oranda baskın hale gelmeye başlamıştır. Genel olarak gecekondu alanlarına yoğunlaşan kuralsızlaştıncı kentsel yenileme politikaları 1980lerin ortalarından bu yana Türkiye'deki kentleşme politikalarında ve politik söyleminde de baskın hale gelmiş, bu politikaların olumsuz sonuçlarının üzerinde çok az durulmuştur. Bugün konut alanlarının yenilenmesi kentleri daha önce olmadığı kadar temel bir çelişki ile karşı karşıya getirmektedir. Çöküntü alanlarındaki sosyal ve mekansal koşullan değiştirmek için geliştirilen alternatif politikalar piyasa veya devlet mekanizmasınca yürütülen programlarca yürütülmektedir. Ancak aynı kentsel yenileme programları, doğrudan veya dolaylı olarak düşük gelirli nüfusun yerinden edilmesiyle sonuçlanmakta ve politik eşitliğe dair kaygıları artırmaktadır. Aynı zamanda, bu programlarının başarıları genellikle kentlerin makro formuna olan etkileriyle uyuşmamaktadır. viBu çalışmanın temel amacı kuralsızlaştırıcı kentsel yenileme politikalarının sosyal dışlanmanın ve mekansal ayrışmanın giderek yaygınlaştığı günümüz Türkiye kentleri üzerindeki etkilerini tartışmaktır. Dikmen Vadisi Yenileme Projesi örneği bu tartışmayı yürütmemizde bize olanaklar sağlamaktadır, çünkü bu proje Türkiye'de gerçekleştirilen en önemli kentsel yenileme projelerinden biridir ve ileride uygulanacak olan diğer gecekondu alanı dönüşüm projelerine örnek olarak görülmektedir. Bu program yerel yönetimler tarafından uygulanmakla beraber bu tezde, rant-merkezli faaliyetlerce şekillenen serbest piyasa mantığının bu alandaki kentsel yenileme hareketlerinde öne çıktığı ve asıl kaybedenlerin yenilenecek olan gecekondularda yaşayan kiracılar olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DE-REGULATORY URBAN REDEVELOPMENT POLICIES IN GECEKONDU AREAS IN TURKEY: THE CASE OF DİKMEN VALLEY Mühürdaroğlu, Anıl Ms., Urban Political Planning and Local Government Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Tank Şengül December 2005, 172 pages Urban renewal policies in welfare state period are usually associated with the paradigm of social engineering that was dominant between 1940s and 1970s. However, in the wake of the fiscal crisis of the state in 1970s, and the following hegemony of the new right, urban policies including the renewal schemes have been ever-increasingly dominated by the deregulatory market oriented policies and rent seeking concerns. De-regulatory urban renewal policies focusing mainly in squatter areas have also dominated the urban policies and political discourse in Turkey since the mid-1980s and little attention has been paid to the negative consequences of these policies. Today, more than ever, residential redevelopment presents.cities with a fundamental dilemma. In order to change the social and spatial condition of disstressed areas, alternative policies are implemented through either market or state-led redevelopment schemes. However, very same renewal schemes directly or indirectly leads to displacement of lower- income population, raising concerns over political equity. Likewise, overall success of these schemes often complicated by their impact on the macro-form of the cities. The main objective of this study is to discuss the impacts of de-regulatory urban renewal policies on the socio-spatial structure of contemporary Turkish cities in which, social IVexclusion and spatial segregation are becoming increasingly widespread. The case of Dikmen Valley Redevelopment Project provides us with the opportunities to conduct this discussion since it is one of the most significant urban renewal projects in Turkey and it is regarded as a model for the forthcoming gecekondu transformation projects. The thesis argues that although the scheme has been led by the local authority, the logic of market which revolves around the rent-seeking activities has dominated the redevelopment process in the area and main losers are the tenants who live in the squatters subjected to redevelopment.