A critique housing classes approach: The case of Şentepe-Ankara
Konut sınıfları yaklaşımının eleştirisi: Şentepe-Ankara örneği
  1. Tez No: 161919
  2. Yazar: PINAR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Mekansal Tabakalaşma, Konut Sınıflan, Gecekondu, Housing Classes, Spatial Stratification, Squatter. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
öz KONUT SINIFLARI YAKLAŞIMININ ELEŞTİRİSİ: ŞENTEPE - ANKARA ÖRNEĞİ özcan, Pınar Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Tarık Şengül Ocak 2005, 198 sayfa Bu çalışma, mekansal tabakalaşma olgusunun kentlerin toplumsal yapısı üzerindeki etkilerini açıklamak üzere geliştirilmiş Weberci bir analiz biçimi olan konut sınıfları yaklaşımının temel varsayımlarının geçerliliğini, bir alan çalışmasına dayanarak ampirik bir düzlemde incelemektedir. Bu yaklaşıma göre konut, toplumdaki farklı gruplar arasında rekabete konu olan kıt bir kaynaktır ve bu grupların arzu edilen konut türlerine erişebilmek için verdikleri "mücadeleler, kentsel toplumsal süreçlerin temelini oluşturmaktadır. Bu çerçevede, oturulan konut tipinin, bireylerin toplumsal tabakalaşma sistemindeki konumlan üzerinde gözle görünür bir etkide bulunduğu ve yaşam şanslarının da erişebildikleri konut tipi ve yeriyle sınırlı olduğu varsayılmaktadır. Konut sınıflan yaklaşımın önerdiği çözümleme biçiminin, Türkiye'de yapılan kent çalışmalarında da belli bir etkisinin olduğu görülmektedir. Bu çalışmalarda, erişilen konut tiplerindeki ve yaşama alanlanndaki farklılıklann, orada yaşayan toplumsal gruplann yaşam şanslarını önemli ölçüde etkilediği varsayılmaktadır. Benzer biçimde, apartman ve gecekondu, farklı toplumsal kesimlerin kentle kurduklan ilişkileri temsil eden iki kavram olarak kullanılmakta ve bunların aynı zamanda iki farklı toplumsal çevre ya da yaşam çevresi oluşturduklan düşünülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma, konut sınıflan yaklaşımının temel varsayımlannı ampirik bir düzlemde incelemenin yanı sıra, bu yaklaşımın temel varsayımlanyla ortaklaştıklan ölçüde Türkiye'de yapılan çalışmalarda kullanılan analiz biçimlerini de, gecekondunun yaşadığı dönüşümler çerçevesinde sorgulama niteliği taşımaktadır. Bu araştırmada, alan çalışmasından elde edilen bulgular ışığında, konut sahipliliğinden kaynaklanan mekansal tabakalaşmanın, emek piyasası temelinde oluşan toplumsal bölünmelerle paralellik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak, gecekondunun ve gecekondu alanlanndaki dönüşüm süreci sonucunda ortaya çıktığı biçimiyle apartmanın, birbirine karşıt toplumsal ilişki biçimlerini temsil eden ve dolayısıyla birbirinden kesin çizgilerle aynlan farklı toplumsal çevrelere ya da yaşam çevrelerine işaret etmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITIQUE OF HOUSING CLASSES APPROACH: THE CASE OF ŞENTEPE - ANKARA Özcan, Pınar M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Tank Şengül January 2005, 198 pages This thesis analyzes the validity of main assumptions of housing classes approach, which is a Weberian mode of analyses developed to explain the effects of spatial stratification on social structures of cities, in an empirical level through a case study. According to this approach, housing is a scarce resource which is subject to processes of competition between different social groups and struggles among these groups to get access to desirable housing types constitute the basis of urban social processes. In this context, it is suggested that housing type resided in has apparent effect on individuals' position in social stratification system and their life chances are restricted in the style and location of housing to which they could get access. It is seen that the way of analysis proposed by housing classes approach has certain effects on urban studies conducted in Turkey, as well. These studies suggest that differences in accessed housing types and in living spaces on a large scale affects life chances of social groups residing in there. By the same token, apartment and squatter (gecekondu) have been used as two concepts representing the relationships of different social sections with the city and they have been considered as two different social environments or neighborhoods. In this context, in addition to analyzing the main assumptions of housing classes approach in an empirical level, this study also questions the mode of analysis used in studies conducted in Turkey insofar as they share the main assumptions of mis approach, within the frame of transformations experienced in gecekondu neighborhoods. In this study, in the light of the findings gathered through case study, it is concluded that spatial stratification arising from the housing ownership is parallel to the social divisions based on labor market. Moreover, it is found out that gecekondu and apartment being constructed during transformation processes in gecekondu areas do not indicate different social environments or living spaces which represent opposite forms of social relations and, therefore, which separate from each other through definite lines.