An analysis of the conservation of the twentieth century architectural heritage in Turkey: The case of Ankara
Türkiye'de yirminci yüzyıl mimarlık mirasının korunması hakkında bir inceleme: Ankara örneği
- Tez No: 161924
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma, Yirminci Yüzyıl Mimarisi, Ankara, Modern, Conservation, Twentieth Century Architecture, Ankara, Modern IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz TÜRKİYE'DE YİRMİNCİ YÜZYIL MİMARLIK MİRASININ KORUNMASI HAKKINDA BİR İNCELEME: ANKARA ÖRNEĞİ Elmas, Nimet Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. T.Elvan Altan Ergut Temmuz 2005, 175 sayfa Bu tez, yirminci yüzyıl mimarisini koruma teorisi bakış açısından incelemektedir. Mimarlık alanında koruma kriterleri, anıtları koruma fikrinin değişik kültür varlıklarının korunması gerekliliğinin kabulüne doğru ilerlemesiyle ve yirminci yüzyıl mimarlık mirası gibi yeni kavramlarla zenginleşerek değişmektedir. Yirminci yüzyıl mimarlığının korunması konusunda dünyada ve Türkiye'de gerçekleşen bu tür gelişmeleri sunmayı hedefleyen bu çalışma, öncelikle, koruma alanının temel konuları ile yirminci yüzyıl mimarlığı ve korunması konularını incelemeyi ve tescilli yirminci yüzyıl yapılarını ayrıntılı bir şekilde belgelemeyi gerektirmektedir. Bu çalışmadan elde edilecek bilgiye referansla ve yapıların tescil kararlarının incelenmesiyle, bu alanda Türkiye'deki güncel durumun örneği olarak Ankara'daki yirminci yüzyıl yapılarının korunması pratiğinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE CONSERVATION OF THE TWENTIETH CENTURY ARCHITECTURAL HERITAGE IN TURKEY: THE CASE OF ANKARA Elmas, Nimet M.A., Department of History of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. T.Elvan Altan Ergut July 2005, 175 pages This thesis examines the twentieth century architecture from the perspective of conservation. The criteria of conservation have changed as the idea of conserving a single monument has progressed into the acceptance of the need to conserve different cultural properties and the field has been enriched with new notions, such as the twentieth century architectural heritage. The main concern in this thesis is to present these current debates about and developments in the conservation of the twentieth century architecture in the world and in Turkey. Such a study initially entails to deal with the basic issues of conservation, the twentieth century architecture in the world and in Turkey and its conservation, and to form a detailed documentation of registered twentieth century buildings. With reference to the information gathered from this study and by examining the registration decisions of buildings the aim is to analyse the practice of the conservation of the twentieth century architecture in Ankara as an exemplary case of the current situation of the field in these terms in Turkey.