Continuity and change in Greek security perceptions and priorities in the post-cold war era
Soğuk savaş sonrası Yunan güvenlik algılamalarında ve önceliklerinde devamlılık ve değişiklikler
  1. Tez No: 161925
  2. Yazar: EMİNE AKMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Küreselleşme, Yunanistan, Türkiye, Security, Globalization, Greece, Turkey, the EU IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZ SOĞUK SAVAŞ SONRASI YUNAN GÜVENLİK ALGILAMALARINDA VE ÖNCELİKLERİNDE DEVEMLILIK VE DEĞİŞİKLİKLER Akman, Emine Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Tayfur Mayıs 2005, 113 sayfa Bu çalışmanın amacı Soğuk Savaş sonrası dönemde Yunan güvenlik politikasını, oluşan yeni güvenlik ortamı ışığında incelemektir. Yeni güvenlik ortamında AB ve NATO' nun gelişimi üye ve aday ülkeler için önemli girişimlerdir. Çalışma, Yunan dış politikasını çoğunlukla AB çerçevesinde tanımlanmış olarak almaktadır. Bunun yanında, küreselleşmenin etkisiyle ülkelerin güvenlik gündemine birçok tehdit ve riskler girmiştir. Çalışma soğuk savaş sonrası dönemde Yunan güvenlik algılamalarında ve önceliklerindeki süreklilik ve değişimi incelemekte ve Yunanistan'ın AB'ni Türkiye'ye karşı güvenlik sağlayıcı olarak görüp görmediğini araştırmaktadır. Çalışmanın sonunda, Soğuk Savaş' m sona ermesinin Yunan güvenlik algılamalarında ve önceliklerinde önemli bir değişikliğe neden olmadığı ve Türkiye'nin Yunan güvenliğine ana risk olarak algılanmaya devam ettiği sonucuna varılmıştır. AB'nin genişleme ve derinleşme süreci hız kazandıkça Yunanistan Türkiye'ye karşı, AB'ni güvenlik sağlayıcı olarak aktif bir şekilde kullanmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTINUITY AND CAHANGE IN GREEK SECURITY PERCEPTIONS AND PRIORITIES IN THE POST-COLD WAR ERA Akman, Emine M.S., Department of International Relations Supervisor : Assist. Prof. Dr. M. Fatih Tayfur May 2005, 113 pages The objective of this study is to analyze Greek security policy in the Post-Cold War period with regard to emerging new security environment. The evolving EU and NATO have been remarkable initiatives for their member and candidate states. The study considers that Greek foreign policy is mostly defined within the EU framework. Moreover a set of threats and risks come to the security agenda of states with the effects of globalization. This study tries to analyze continuity and change in Greek security perceptions and priorities in the Post-Cold War period and examines whether or not Greece sees the EU as a security provider. It is concluded that the end of the cold war did not lead to a remarkable change in Greek security perception and priorities and Turkey is perceived to remain the main“challange”to Greek security. Thus, Greece actively tries to use the EU as a security provider vis-a-vis Turkey as the process of EU's deepening and enlargement gains impetus.