Developing reading skills in English through strategy training at upper intermediate level in Bilkent University school of English Language
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu yüksek orta seviyede İngilizcede okuma becerilerinin strateji eğitimi yoluyla geliştirilmesi
  1. Tez No: 161923
  2. Yazar: GÖKÇE ERKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme stratejileri, strateji bilinci ve strateji eğitimi, okuma vii, Learning strategies, strategy awareness and strategy training, reading
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEKOKULU YÜKSEK ORTA SEVİYEDE İNGİLİZCEDE OKUMA BECERİLERİNİN STRATEJİ EĞİTİMİ YOLUYLA GELİŞTİRİLMESİ Erkan, Gökçe Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Programı Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Gölge Seferoğlu Haziran 2005, 136 sayfa Bu çalışma bir kurs boyunca uygulanan strateji öğretme yaklaşımının etkinliğini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmanın amacı okuma becerileri üzerine strateji eğitimi alan grubun bir okuma testinde bu eğitimi almayıp sadece ders kitabım takip eden gruptan daha iyi basan gösterip göstermeyeceğini belirlemektir. Çalışmaya Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu'nda iki yüksek orta düzey İngilizce sınıfi katılmıştır. Veriler nicel ve nitel veri toplama araçları ile toplanmıştır. Ön-test ve son-test nicel verileri oluşturmuştur ve nitel veriler öğrencilerin geri bildirim defterleri ve öğrencilerle yapılan mülakatlar yoluyla toplanmıştır. Kontrol ve deney gruplarının ön-test sonuçlan bu iki grubun okuma yeteneği açısından farklı olmadığını göstermiştir. Grupların son-test sonuçlan ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık göstermiştir. Alman sonuçlar deney grubuna uygulanan öğretim viyönteminin öğrencilerin okuma becerisini geliştirmesine olumlu etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING READING SKILLS IN ENGLISH THROUGH STRATEGY TRAINING AT UPPER INTERMEDIATE LEVEL IN BILKENT UNIVERSITY SCHOOL OF ENGLISH LANGUAGE Erkan, Gökçe MA, Program in English Language Teaching Supervisor: Assist. Prof. Dr. Gölge Seferoğlu June 2005, 136 pages This study aimed at investigating the effectiveness of a strategy training approach that was followed during a course. The purpose of the study was to determine whether students who received strategy training on reading skills would score better on a reading test as compared to those who did not receive such training but followed the book only. Two upper-intermediate level EFL classes at Bilkent University School of English Language participated in the study. The date were collected through quantitative and qualitative data collection instruments. The pre- test and the post-test results provided the quantitative data, and the qualitative data came from the students' feedback journals and the interviews held with the students. IVThe comparison of the means of the pre-test scores of bolh control and experimental groups showed that the two groups were not significantly different in terms of their reading proficiency. However, the post-test results of the groups yield significant difference in favor of the experimental group. The results indicated that the training the experimental group received contributed to students' reading skills development.